Borriquito, nieuwe gaybar op Hoogstraat

13-02-2019 Uit Redactie

Nog niet zo lang geleden was Hoogstraat 148 vooral op Portugese leest geschoeid, binnenkort moet de sfeer vooral Spaans zijn


SCHIEDAM – Schiedam krijgt een nieuwe 'gaybar'. Tenminste, als het aan Bram Temmerman en Fabian Ayala Rojas ligt. Zij dienden afgelopen week hun vergunningsaanvraag in en hopen half maart al hun nieuwe onderneming te openen.

Die moet Borriquito gaan heten, ezeltje. “Dat heb ik een vriendin beloofd”, vertelt Temmerman. Dat gebeurde toen hij uit Braniii stapte, de homokroeg op de Singel die hij samen met Nico van Sluis uitbaatte. Toen de wegen van hem en partner Van Sluis scheidden, nam Temmerman zich voor ooit met een kroeg terug te komen.

Borriquito doet ook denken aan het liedje 'Borriquito como tú', en dat staat zo'n beetje voor de sfeer die Temmerman en Ayala Rojas willen neerzetten. Een 'Belgisch/Spaanse' sfeer, aldus Temmerman, zelf geboren Gentenaar. Tien Belgische bieren op de tap, geserveerd met tapas. “Mijn huidige partner Ayala Rojas heeft gewerkt in een gaycafé in Benidorm”, vertelt Temmerman. Die wil zijn ervaring ook in Schiedam inzetten en ook bij Temmerman 'kriebelt het'. Sinds Braniii in september werd gesloten is er ook commercieel ruimte voor een nieuwe gaybar. “Voor het eerst in vijftig jaar of zo is er in Schiedam geen homokroeg”, aldus Temmerman. Dat moet dus volgens hem niet al te lang zo blijven.

Temmerman en Ayala Rojas hebben al de sleutel van het pand Hoogstraat 148, laatstelijk Café Manuala. Dat ligt pal tegenover hun restaurant 't Vlaams Eethuisje. Makkelijk in de dagelijkse praktijk van het voeren van een kroeg en restaurant. Het is de bedoeling dat Borriquito om twaalf uur 's middags de deuren opent, en die dan open houdt tot twee uur, in het weekend vier uur. “Het moet vooral een gezellige kroeg worden, met veel lampjes en kleur.” Aantrekkelijk voor een publiek dat kiest voor een gaybar, maar in feite voor ieder die uit is op gezelligheid. “Gaybars staan er ook om bekend dat je daar als vrouw alleen binnen kunt lopen.” Vrienden en kennissen gaven al aan zo'n kroeg zeker te gaan bezoeken. “We verwachten mensen uit Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam, maar ook Den Haag en Spijkenisse.”

Er is plaats voor zo'n negentig bezoekers, met een grote bar voorin de zaak en achterin een dansvloer. Temmerman staat 'te pappelen' om te beginnen en rekent op een vlot vergunningstraject.Gerelateerd