Burgemeestersechtpaar verwelkomt voorgangers terug in de stad

21-10-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Een historische Schiedamse burgemeester en zijn echtgenote werden vanavond 'onthuld' door hun hedendaagse evenknieën.

Mr. Philippus Theodorus van Cloon en zijn echtgenote Anna Catharina Lowe kregen een gezicht met hulp van Cor Lamers en zijn Marrie. De laatsten onthulden tijdens de 'Nacht van de Geschiedenis' twee schilderijen met daarop de burgervader en echtgenote uit de achttiende eeuw.

De man die echt vorm gaf aan de Van Cloons was Pieter Frederik de la Croix, een Nederlandse schilder van Franse afkomst. Hij schilderde in 1778 het Schiedamse burgemeestersechtpaar. Er hangen meer werken van hem in Nederlandse musea, waaronder het Mauritshuis in Den Haag.

De twee schilderijen waren in het bezit van Mees Pierson, onderdeel van ABN Amro en sinds vanavond formeel van het Stedelijk Museum Schiedam. De bank wilde de werken afstaan naar aanleiding van de herinrichting van de kantoren en schonk deze aan het museum. Museumdirecteur Deirdre Carasso vertelde blij te zijn dat 'twee Schiedammers weer terug naar huis zijn gekomen'. De twee schilderijen vormen volgens haar een mooie aanvulling op de historische collectie.

De Van Cloons zitten op de portretten van 81 bij 64 centimeter, met hun gezicht naar ons toe, Anna met een boek in haar hand. Phillippus Theodorus van Cloon (1732-1787) was een belangrijk man in Schiedam. Hij was van 1769 tot aan zijn dood lid van de vroedschap, de voorloper van de gemeenteraad. Dat was een functie voor het leven. Andere functies bekleedde hij in principe één jaar, maar vaak werd hij herbenoemd. Hij was schepen (lid van de rechtbank van Schiedam), armbezorger (soort wethouder voor sociale zaken), fabriekmeester (vergelijkbaar met een wethouder voor openbare werken) en ordinaris thesaurier (soort wethouder van financiën). Vanaf 1782 was hij ook burgemeester. Dat was een college van drie personen dat het dagelijks bestuur van de stad vormde.

Bekijk de foto's
Gerelateerd