Compliment provincie voor Zakkendragershuisje

10-11-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - De provincie Zuid-Holland waardeert de renovatie en herbestemming van het Zakkendragerhuisje.

Rik Janssen, gedeputeerde met de portefeuille Cultureel Erfgoed, overhandigde wethouder Marcel Houtkamp een tastbaar compliment en feliciteerde daarmee de stad Schiedam met het mooie resultaat.

Janssen bezocht vandaag het congres tijdens het Feest der Leegstand. De provincie maakte de verbouwing financieel mede mogelijk.

De gemeente, de huidige eigenaar, wilde recht doen aan het bijzondere karakter van het pand en er tegelijkertijd een goede nieuwe functie aan geven. Bedrijven en particulieren in de stad werden uitgenodigd met een plan te komen. Veel plannen vielen af, bijvoorbeeld door financiële haalbaarheid of de wens van de gemeente dat het achttiende eeuwse monument met regelmaat te bezoeken moest zijn.

Er werd voor gekozen het pand opnieuw in te richten met oorspronkelijke interieurstukken uit de Historische Collectie Schiedam. Voor bezoekers zijn informatiepanelen aangebracht. Het St. Antonisgilde (de 'zakkendragers') kan zo de geschiedenis van het gebouw en het gilde beter uit de doeken doen. Door een verbinding met het naastgelegen Café Sjiek - dat een deel van een vloer in het Zakkendragershuisje bij de kroeg kon trekken - kunnen geïnteresseerden ook buiten de openstellingen de sfeer van het Zakkendragershuisje proeven, onder andere door een doorkijkje in de gildekamer.Gerelateerd