Constant krijgt eigen tentoonstelling, met Schiedamse inbreng

23-10-2021 Uit Redactie

Constant, USA bommenterreur, 1972, krantenpapier, krijt, inkt, verf en potlood op papier; collectie Fondation Constant in langdurig bruikleen bij het Stedelijk Museum Schiedam; foto: Tom Haartsen

 
AMSTELVEEN - Vanaf vrijdag 5 november tot en met zondag 6 maart komend jaar is werk van Constant Nieuwenhuys te zien in het Cobra Museum in Amstelveen. Dat lijkt weinig Schiedams nieuws, ware het niet dat de Schiedammer toch een beetje trots mag zijn dat daar 'Schiedams' werk van de schilder te vinden is.

Dit jaar is het 101 jaar geleden dat Constant Nieuwenhuys, een van de belangrijkste medeoprichters van de Cobra-beweging, is geboren. Dat is de aanleiding om de kunstenaar en zijn werk voor het voetlicht te brengen in de tentoonstelling 'Constant 101 – The Future Can be Humane'.

Met de tentoonstelling wil het museum benadrukken dat Constant zich liet inspireren door 'een onafgebroken geloof in een betere wereld'. Daarin zouden collectiviteit, vrede en creativiteit de boventoon voeren. De geselecteerde werken tonen Constant als maatschappelijk geëngageerd kunstenaar.

En die werken komen voor een deel uit de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Gerelateerd