Dag van Toen herschrijft Zuid-Hollandse geschiedenis

11-09-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Hoe zou de krant eruit zien als de Slag bij Vlaardingen vandaag zou zijn geweest? Wat zou er geschreven worden als de Watergeuzen vandaag Brielle zouden bevrijden? Hoe zouden de media nu berichten als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord?  Op die vraag geeft De Dag van Toen een antwoord in de Maand van de Geschiedenis.

In die 'maand' oktober worden vijftig artikelen geplaatst op de website www.dagvantoen.nl. Die site zet historische verhalen in een huidige context. Het stof wordt van de oude verhalen geblazen… De gebeurtenissen worden nog eens goed bekeken en daarna beschreven, alsof ze vandaag gebeurd zijn. De inhoud blijft hetzelfde, maar dan in een ander jasje.

Want was de inval in van de Watergeuzen in Den Briel niets meer of minder dan een 'verrassingsaanval van een opstandelingenleger'? En was de moord op Willem van Oranje niet gewoon een 'geslaagde aanslag op een rebellenleider'? Een strafexpeditie gericht tegen Dirk III van Holland is uitgelopen op een mislukking. Het keizerlijke leger, onder leiding van hertog Godfried van Lotharingen, werd bij Vlaardingen verslagen en de hertog gevangen genomen.

“Het gaat niet alleen om de bekende verhalen, die we allemaal al kennen”, zegt initiatiefnemer Dave Datema, journalist in Dordrecht. “Het gaat ook om andere, minder bekende, nieuwsgebeurtenissen, zoals de ingrijpende oliebrand in de haven van Vlaardingen, die aan vijf brandweermannen het leven kostte.”

Bij het project is samengewerkt met historische verenigingen, historici en journalisten. De gekozen verhalen komen uit heel de regio, van Leiden tot Gorinchem en de Hoek van Holland tot Dordrecht. De Dag van Toen is een privé-project van Datema; het begon als een dagelijkse rubriek bij Radio Rijnmond (2012-2016), maar is nu een onafhankelijke website geworden: www.dagvantoen.nl.Gerelateerd