Dance-club bij Merwehaven definitief van de baan?

22-02-2019 Uit Redactie


ROTTERDAM - Komt er een 'Maatschappij Voor Volksgeluk? Initiatiefnemers BAR willen wel, de autoriteiten niet, het publiek klaarblijkelijk wel.

Afgelopen woensdag demonstreerden een paar honderd vooral jonge mensen voor de komst van 'de Maatschappij', op de grens van Schiedam en Rotterdam. De initiatiefnemers willen op het voormalige terrein van Ferro een club beginnen, met een grote en een kleine zaal, samen goed voor vijftienhonderd mensen. Daarnaast zou er een multi-inzetbare ruimte komen voor gebruik overdag, voor verschillende culturele activiteiten.

Bij de demonstratie lieten de deelnemers weten te verlangen naar een echt uitgaansleven in de stad. Op het stadhuis, met burgemeester Ahmed Aboutaleb voorop, zouden de beleidsmakers daarbij te veel een sta-in-de-weg zijn. Vorige week kreeg BAR een mailbericht met als inhoud dat de stekker uit de ontwikkeling van de Maatschappij zou worden getrokken. Die had halverwege dit jaar realiteit moeten zijn.

De Maatschappij voor Volksgeluk is de naam die de ondernemende oprichters gaven aan hun illegale feesten en evenementen in Rotterdam. BAR aan de Schiekade kwam voort uit zo'n initiatief. De laatste tijd maakten zij zich hard voor 'een belangrijke club die kan wedijveren met grote voorbeelden in Amsterdam en Berlijn'. Een optie was om BAR over te zetten naar het gebied bij de Merwehaven.

BAR kreeg de locatie in handen nadat de gemeente een opdracht had uitgeschreven om van de Ferro-locatie  een belangrijke dance-club te maken. Een paar jaar eerder probeerde Dance Valley-organisator UDC er al een club te openen voor zesduizend man. Dat mislukte toen de financierder zich terugtrok.

"Als Rotterdammer was ik blij dat dat plan niet is doorgegaan, het was veel te megalomaan voor dat gebied", stelde een van de mensen achter BAR eerder. "Het is een rauw stukje aan de haven, waar de afgelopen tien jaar veel creatievelingen naartoe zijn getrokken. Wij hopen er een vrijstaatje te creëren waar gelijkgestemden naartoe trekken, een hub voor de elektronische muziek."
 
 
 Gerelateerd