De jongen om wie je in Groenoord met een boog heen loopt

22-03-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM - Bassam. De jongen om wie je op straat met een boog heen loopt. Een gestolen fiets ruilt hij voor een blok hasj en daarmee begint zijn weg die hem zal leiden naar de troon van de discotheek. Hij voorziet jou van medicinaal genot wanneer het je uitkomt, en jij wilt hem terugsturen naar zijn ‘eigen land’ als je hem niet meer wilt tolereren.

Zo introduceert uitgeverij Prometheus de debuutroman van Parham Rahimzadeh: Arab, naar de bijnaam van Bassam. Het boek is geen autobiografie, maar heeft veel overeenkomsten met het leven van de auteur (geboren in 1990), die er gisteravond over vertelde bij Op1.

Hoe is het om in Nederland op te groeien als je als baby met je ouders vlucht uit Iran? Daar gaat de roman over en Rahimzadeh vertelde erover in het praatprogramma op de late avond. Hij groeide op in ‘een sombere achterbuurt van Schiedam’, zoals de uitgeverij bij de promotie van het boek nogal denigrerend stelt: Groenoord.

Hoe het een jonge nieuwkomer uit een ver en anders-dan-Nederland land die begint in Groenoord kan vergaan werd in het tv-gesprek gisteravond echter ook duidelijk: Rahimzadeh ging studeren, werd fiscalist, ondernemer en nu dus auteur, volgens Prometheus opnieuw, ‘een meesterlijk verteller’. Gisteravond maakte Nederland met hem kennis. Zie hier.