De ketting van Threes

02-11-2016 Uit Redactie

SCHIEDAM - Threes Moolhuysen staat centraal in de documentaire 'De ketting van Threes'. De film met en over de Schiedamse kunstliefhebster gaat in première in Wenneker Cinema, op 22 november.

De film van producent Niko Hoebe en regisseur en scenarist Gert Fokkens, was vorige week in voorvertoning al te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
 
In De ketting van Threes vertellen kunstenaars, ontwerpers en anderen over de invloed van de Schiedamse op hun werk. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag noemt haar ‘een mecenas in de oude betekenis van het woord’. Fotograaf Michaël Ferron spreekt van ‘de Moeder Theresa van de Kunst’. Schiedammers die in de documentaire aan het woord komen zijn behalve de inspiratrice voor de film, haar dochter Margot Moolhuysen, Albert Verkade, Sjef Hendrickx, Ane Koczorowski, Emmy Miltenburg, Jeroen Dijkstra en Bertjan Pot.

Threes Moolhuysen-Coenders (1926) speelt al decennia lang een opmerkelijke rol heeft in de wereld van kunst en design. Ze was actief als ontwerper, verzamelaar, opdrachtgever, organisator van tentoonstellingen en uitgever van boeken. In 1985 begon ze in Schiedam op de Nieuwe Haven haar TC Design Center. In die tijd werd aan vormgeving in musea nog nauwelijks aandacht besteed. Ze exposeerde haar werk ook in gerenommeerde musea en liet er boeken van maken.

Threes Moolhuysen, voor velen in Schiedam ook nog 'mevrouw Moolhuysen', als weduwe van de bekende dermatoloog Theo Moolhuysen, heeft veel jonge kunstenaars en ontwerpers op weg geholpen. Niet alleen door hun werk te presenteren en de aankoop ervan te stimuleren. Maar ook met opdrachten. In de documentaire krijgen we een beeld van haar vele verzamelingen. Ook komen we erachter hoe zij zonder specifieke opleiding haar beoordelingsvermogen heeft gescherpt en een enorme kennis opbouwde door te ‘kijken, kijken, kijken’. Die kennis en kunde weet zij bovendien gedreven uit te dragen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date