De Stokerij speelt Oorlog bij de mensen thuis

31-03-2021 Uit Redactie

Beeld: Twan de Veer


SCHIEDAM - De Stokerij kan niet op de planken staan, dus wordt het de huiskamer. Over anderhalve week, op Eerste Paasdag, gaat 'Oorlog; wat zou jij doen als het hier was' in première. In een huiskamer.

"Als je een huiskamer hebt waar ik anderhalve meter afstand van je kan houden, kun je me boeken om deze voorstelling voor jou en iedereen binnen jouw huishouden van tien jaar en ouder te spelen", stelt hoofdrolspeelster Anne Rats. Tot en met juni is dat het geval.

'Een spannende voorstelling over oorlog, vluchten en je ergens thuis voelen', zo wordt het stuk door Rats neergezet. Zij neemt haar publiek mee op een reis, naar Egypte. Vanwege een aanval op Nederland moet zij die reis samen met haar familie maken. "Hoe voelt het om zelf in de schoenen van de vluchteling te staan? Hoe overleef je als je geen Arabisch kunt spreken of lezen? Als je de cultuur niet kent? Hoe verdraag je jaren in vluchtelingenkampen, zonder school of werkvergunning? Hoe vind je een nieuw thuis?", daar gaat 'Oorlog, wat zou jij doen als het hier was' over.
 
Rats: "Ook al hebben we in 2021 al 76 jaar geen oorlog meer gehad in Nederland, oorlog bestaat overal. En of je nu oorlogje speelt met je vrienden, een leger bouwt in een computerspel of de echte oorlog ziet op het journaal: het lijkt ver weg, het lijkt niet over jou te gaan. Maar: wat als de oorlog nu opeens bij ons uitbreekt?"
 Gerelateerd