Dickens Festijn trekt duizenden bezoekers

21-12-2019 Uit Redactie

Foto's: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Duizenden mensen kwamen vandaag af op het eerste 'echte' Dickens Festijn in Schiedam-Centrum. Deelnemers stonden versteld, commercianten waren tevree en de regen kon de pret maar amper drukken.

De Dam leende zich uitstekend voor een teruggang in de tijd, naar de negentiende eeuw op precies te zijn, de tijd van Dickens. De meeste panden in de straat stonden er al honderdvijftig jaar geleden. Auto's ontbreken er, de straat is smal als de straten die je je in de verhalen van Oliver Twist of Nicholas Nickleby voor de geest haalt. Net als de personages uit de verhalen van de grote Engelse auteur uit de Victoriaanse tijd.

Er was muziek die al een jaartje langer meegaat, van klassieke kerstliederen tot zeemansgezang, er waren zaken te koop die zonder meer historisch te noemen zijn, en ook klassieke lekkernijen als poffertjes. Er waren toneelspelers die in gesprek gingen met de Schiedammers en andere bezoekers, uit Utrecht, Harlingen, Vlissingen en Limburg en elders. Of ze namen ze in de maling. En Schiedammers ontmoetten er oude bekenden. In totaal zo'n zeventig mensen waren liepen verkleed over Dam en Vlaardingerstraat.

Het Dickens Festijn werd georganiseerd door de stichting Triple C, waarin Schiedamse ondernemers, organiseerders en toneelspelers elkaar hebben gevonden. Eerder, tijdens de Brandersfeesten, werd er een voorproefje gegeven. Twee jaar geleden was er Wit Nazareth, ook al een bescheiden feestje in de sfeer van Dickens.

Wie denkt: ik heb wat gemist... morgen is er dag twee van het Dickens Festijn, vanaf twaalf uur. Of je duikt in de foto's van Paul Meuldijk en Ted Konings, hieronder te vinden.

Bekijk de foto's