Drank en vrouwen, dat willen we hebben, dat willen we houwen

06-12-2020 Uit Han van der Horst


COLUMN - Marjolein Beumer zal het Jenevermuseum binnen zeer afzienbare tijd verlaten, zo konden we op Schiedam24 lezen. Het bestuur gaat nu op zoek naar een nieuwe persoon om haar taken over te nemen. Zie hoe slim ik hier het man/vrouw probleem weet op te lossen en zelfs de transgenders in mijn formuleringen opneem. Eigen roem stinkt maar dat kan me in dit geval niets schelen.

Er hangt een schaduw over de toekomst van het jenevermuseum en die wordt geworpen door wat het bestuur van de nieuwe directeur verlangt: er moet een beleidsplan komen.

Een beleidsplan.

Het jenevermuseum heeft geen plannen nodig maar interessante tentoonstellingen. Beleidsnota´s zijn de dood in de pot. Zij zuigen de energie uit personeel en vrijwilligers. Ze leiden tot eindeloos gezever in vergaderzaaltjes over losse woordjes. Uiteindelijk is het resultaat een document vol algemeenheden waar je alle kanten mee op kunt. Of een keurslijf dat alleen maar gebruikt wordt om andermans ideeën en suggesties af te wijzen. Dat beleidsplan is een heilloze weg. Wat ook voorkomen dient te worden, is allerlei geouwehoer over doelgroepen. Er staat dan altijd een of ander genie op die begint over millennials of jonge ambitieuze koppels, in ieder geval lui die jeugdigheid paren aan een dikke portemonnee. En dan denken zij dat ze het ei van Columbus gevonden hebben.

Dat museum moet de moeite van het bezoeken waard zijn. Dit betekent dat er rond de vaste kern steeds nieuwe evenementen en exposities georganiseerd worden. Daar heb je geen beleidsplan voor nodig. Het productieproces van moutwijn en jenever door de eeuwen heen is slechts interessant voor een vaste maar niet al te grote kern van liefhebbers. Om een grotere schare bezoekers te trekken zijn onderwerpen nodig die sterke drank in een bredere context plaatsen: drank en vrouwen; drank en film; drank en literatuur; drank en muziek; drank en de (schilder)kunst, drank en de Amerikaanse revolutie. Je begint met het vaststellen van een thema, daarna bepaal je met welke middelen je de verschillende aspecten daarvan het best zichtbaar kunt maken: tentoonstelling in het museum, website, (online) lezingen, feest, congres enzovoorts. Er ontstaat zo rond het thema een hele bundel gebeurtenissen. Een modern museum kan het niet laten bij exposities alleen. Je creëert draagvlak door er allerlei activiteiten omheen te organiseren. Wat dat betreft geven de overburen in het Stedelijk Museum steeds weer inspirerende voorbeelden.

Maar een beleidsnota? God verhoede het.

Maar drank en vrouwen: dat willen we hebben. Dat willen we houwen!

Drank, vrouwen en muziek. Lila Downs zingt hier helaas niet over jenever maar over mezcal, want ze is Mexicaanse. Dit optreden vond plaats in het Teatro Colón te Buenos Aires waar de Corona me nu verhindert te zitten. Lila Downs wordt begeleid door het Filharmonisch Orkest van Argentinië.


Gerelateerd