Categorieën

Service

Edwin Spek gaat bijzondere galerie in Gouda opzetten

Edwin Spek gaat bijzondere galerie in Gouda opzetten
Uit

Edwin Spek gaat bijzondere galerie in Gouda opzetten

  • Kor Kegel
  • 04-06-2020
  • Uit
Edwin Spek gaat bijzondere galerie in Gouda opzetten

Edwin Spek blijft Suikerzoet; foto: Anje Kirsch


SCHIEDAM – Na 21 jaar heeft Edwin Spek ontslag genomen bij het Grafisch Lyceum Rotterdam, waar hij tekendocent was en ook les gaf in kunstgeschiedenis, elektronisch vormgeven en culturele en kunstzinnige vormgeving. In september gaat hij in Gouda aan de slag om er inhoud, richting en identiteit te geven aan wat een in Nederland spraakmakende galerie moet worden, de ARWE Gallery.  

Edwin Spek is in Schiedam vooral bekend als projectleider en directeur van het Suikerzoet Filmfestival, wat hij overigens blijft. Daarvoor had hij met zijn vrouw Marinda Verhoeven tien jaar een vernieuwende ontwerpstudio en galerie op de Dam 4, genaamd 300procent, begonnen in 2002.  

ARWE Gallery is gevestigd in het centrum van Gouda, vlakbij de Markt en de gotische Sint-Jan, de langste kerk van Nederland. Het pand aan de Jeruzalemstraat 4 is eigendom van kunstenaar en kunstverzamelaar Richard Westerhuis, die zich tot voor kort bediende van het pseudoniem Arwe. Die naam wordt gehandhaafd in de galerie, maar bij de projecten die Edwin Spek gaat opzetten wordt de variant Ar(e)we gebruikt: Are We?  

“Het wordt een fantastische galerie voor actuele kunst die ik mag opzetten en leiden. Ik heb er heel veel zin in”, zegt Spek. Hij werd na een sollicitatie aangenomen op grond van zijn brede ervaring op kunst-, film- en grafisch gebied. Spek, geboren in Waddinxveen, studeerde in 1999 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam; hij deed er de lerarenopleiding beeldende vakken. Hij werkte even bij Endemol en het Visser ’t Hooft Lyceum in Rijnsburg en werd toen tekendocent aan het Grafisch Lyceum Rotterdam aan de Heer Bokelweg in Rotterdam. De oprichting van galerie 300procent op de Dam in Schiedam kon hij een paar jaar combineren met het in opdracht van de gemeente Schiedam organiseren van exposities in Pand Paulus, waar Stichting Kunst Werkt Schiedam zetelde. Daarna werd hij voorzitter van stichting Kunstalliantie. Vanuit deze organisatie is hij initiatiefnemer en organisator van het SuikerZoet Filmfestival.  

De ARWE Gallery wordt een galerie voor actuele kunst voor beginnende én gearriveerde kunstenaars. “Mijn taak is nu om de galerie op te zetten en er inhoud en identiteit aan te geven. Ik ben nu druk bezig om de huisstijl en website op poten te zetten”, zegt Spek. 
De galerie is een plek voor hedendaagse kunst in de breedste zin met aandacht voor alle disciplines in de beeldende kunst, aansluitend bij artistieke tendensen die zichtbaar moeten worden in de uiteenlopende tentoonstellingen. “De bedoeling is dat ARWE een duidelijke aanwezigheid krijgt in Gouda en in Nederland, onder andere door kwalitatieve kunstprojecten te initiëren”, zegt Spek. “Steekwoorden zijn: vraagstellend, actueel, conceptueel geëngageerd." (Zo staat het in het projectplan.)  

Deze zomer is er het werk van Richard Westerhuis te zien, niet alleen de huiskunstenaar maar ook investeerder. Vanaf eind augustus is het de bedoeling om het project ARWE|READY klaar te hebben met vijf pas afgestudeerde kunstenaars die in samenwerking met een gastcurator een expositie samenstellen. Het is de bedoeling om minimaal zeven exposities per jaar te presenteren. Spek staat voor de uitdaging om ARWE op gerespecteerde kunstbeurzen te krijgen.