Een avond in het Theater aan de Schie

26-02-2017 Uit Han van der Horst

COLUMN - Eigenlijk was ik van plan om vrijdagavond naar de eerste aflevering van de nieuwe TV-serie 'The night manager' te kijken, maar ik liet me toch overhalen tot een bezoek aan het Theater aan de Schie. Daar vond de derde en laatste voorstelling plaats van de plaatselijke productie Nevel, het leven omgekeerd. Spel leven maar eens van achteren naar voren. Dan wordt de titel nog duidelijker.

Ik ben tegenwoordig betrokken bij een andere Schiedamse voorstelling (Tramlijn Begeerte op zijn Schiedams) en dan hoor je de producties van je stadgenoten te bezoeken. Trouwens, onze regisseur Bernard Boode ging ook, alsmede Stella, een van de hoofdrollen in de Tramlijn.

Het was een verrassende avond. Nevel was geen toneelstuk. Het was evenmin een musical. Het was meer totaaltheater met veel muziek, dans en zang. Een ogenblik dacht ik 'Het lijkt The Passion' wel. En later in de foyer bleek mij dat ik niet de enige was met die gedachte.

Bovendien liepen er op het toneel allerlei bekenden rond die ik uit verschillende Schiedamse circuits kende. Nevel was een voorstelling met een vol toneel, want er deden behalve de acteurs twee koren en een dansgroep aan mee, die door de regisseur keurig tot een eenheid waren gesmeed.

En dát gaf aan wat wij Schiedammers te vaak vergeten. Wij zijn in staat om ergens voor te gaan. En dan doet het er niet toe met wie je samenwerkt. Enthousiasme en inzet zijn genoeg. Nevel werd opgevoerd door vogels van buitengewoon verschillend pluimage. Zij hadden zich een half jaar lang een ongeluk gerepeteerd om dit te kunnen neerzetten, tweemaal voor een volwassen publiek en eenmaal voor kinderen. Daarna verwaait Nevel in de wind en de herinnering van de Schiedammers. Zij waren bereid een half jaar te werken om driemaal een publiek een mooie avond te bezorgen.

Wij zijn daar goed in, in dat soort dingen. Het hoort bij de sterke punten in Schiedam. Dat kwam helder te voorschijn uit de Nevel die vrijdagavond in het Theater aan de Schie optrok.

Gerelateerd