Een virtuele wandeling door het Schiedam van 1598

11-10-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM - "Een virtuele wandeling aan de hand van onze mooiste kaart." Zo affichieert het Schiedamse gemeentearchief de nieuwe app 'Schiedam 1598'.

Eerder deze week presenteerde het Gemeentearchief Schiedam een wandelroute langs pakhuizen, in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Een 'echte', gedrukte en wel. Schiedam 1598 is een andere productie van de archiefdienst van de stad, maar nu 'virtueel'. Terug in de tijd, naar het Schiedam van eind zestiende eeuw.

RTV Rijnmond maakte al kennis met de app en meldt erover: "Met de gratis app 'Schiedam 1598' op je telefoon lijkt het alsof je door het Schiedam van die tijd wandelt."
De app toont driedimensionale tekeningen, gebaseerd op de beroemde stadsplattegrond die Jacobus de Gheyn maakte. "Ook is tijdens de virtuele tour geluid te horen dat kenmerkend voor die tijd zou zijn."

De stad leefde in die tijd nog van de visserij, van enorme brandersmolens was nog geen sprake. De Gheyn etste de contouren van Schiedam in 1598 in een koperen plaat, in beheer bij het gemeentearchief. Dat is de basis voor de app.


Gerelateerd