Een wereld van tegenstrijdigheden

16-09-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM – Goed of slecht, daar gaat het eindelijk eens niet over, op de tentoonstelling Sticky Business, vanmiddag geopend in het Stedelijk Museum Schiedam.

“We hopen een bijdrage te leveren aan het bewustzijn wat suiker met ons doet”, stelde directeur Deirdre Carasso, daarbij aantekenend 'verheugd' te zijn met het Diabetesfonds als partner in de tentoonstelling. Programmamaker Manuel Venderbos zette de vele bezoekers vanmiddag serieus op weg naar bewustzijn, met een exposé over zijn ervaringen als suikerverorberaar: dertig dagen lang iedere dag een kilo suiker naar binnen werken, zo was zijn plan. Maar op dag zestien gaf hij op doktersadvies op: je lichaam trekt dat gewoon niet.

Een beetje kunstenaar spreekt niet over goed of fout. Maar spannend is het wel, die Sticky Business. Want suiker is overal in ons dagelijks leven, en speelt ook een grote rol in de geschiedenis. Van plezierige lekkernij, naar grondstof die maatschappijen heeft ontwricht en ontwricht.

Dat is de bittere kant van suiker, aldus Marije Vogelzang. “Plakkerig vergif.” Dat zoet is op de tong, maar zuur voor je tanden. Vogelzang stelde als gastcurator Sticky Business samen. Zij is hoofd van de afdeling Mens en Voeding van de Ontwerpacademie in Eindhoven en 'eetontwerper'. Een wereld van tegenstrijdigheden heeft zij geconcentreerd in de zalen van het museum. “En je mag likken”, zo vertelde ze er bij.

Hetgeen dan ook grif gebeurde.

Sticky Business is tot in het nieuwe jaar te zien en ervaren in het museum.

Bekijk de foto's
Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date