Een werk dat water, land en mensen verbindt

24-09-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - De Maashoorn staat. Het had wat voeten in de aarde, maar sinds zaterdag pronkt de Maasboulevard met een nieuw kunstkwerk. Het werd onthuld in het bijzijn van de kunstenaars, initiatiefnemers en wijkbewoners.

De Maashoorn is een kunstwerk om naar te kijken en te luisteren. Kunstenaar Pierluigi Pompei bedacht het werk; hij vroeg Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk om klankcomposities te schrijven die in en rondom het beeld te horen zijn. Nienke Rooijakkers maakte een 'geluidswandeling' met verhalen over de Maasboulevard. Samen vormen ze een 'ruimtelijke klankcompositie'.

Het kunstwerk belooft dat 'voorbijkomende schepen' de beschouwer 'meennemen de zee op, de havens in'. "Het klotsende water maakt het hoofd weer leeg." De Maashoorn vormt het middelpunt van een beleving die water, land en mensen onderling verbindt. "De verhalen van bewoners en bezoekers van de Maasboulevard, van Gorzenaars en Gorzenezen, van vissers en schippers, van jonge en oude mensen vormen de basis voor de compositie", aldus de initiatiefnemers.

Met de app ‘De Maashoorn Walk With Me’ praktiseerden Strijbos en Van Rijswijk de kunst van het ‘topografisch componeren’, waarmee zij naam hebben gemaakt. Door hun muzikale klanken te koppelen aan het gebruik van plaatsbepaling per satelliet, bepaalt de luisteraar zelf de uiteindelijke compositie.

Gerelateerd