Eugène Biffé wil Schiedammers uit laten gaan in eigen stad

24-01-2022 Uit Redactie


SCHIEDAM - De Waterweg Cultuurprijs 2021 is gewonnen door Eugène Biffé met zijn project Schiedam Inside Out.

Eugène Biffé was één van de vijf kandidaten voor de eindprijs, vijfduizend euro én een beeld van kunstenaar Dike Hof. De publieksprijs (tweeduizend euro) werd gewonnen door Marlies Ruigrok, voor haar project Zócalo.

De unieke kracht van het winnende project 'Schiedam Inside Out' zit, aldus de jury, in de tweeledigheid: "Eugène mobiliseert de jeugd van Schiedam én de stad zelf." Hij wil oudere 'statische' gebouwen in Schiedam nieuw leven in blazen door ze te gebruiken als evenementenlocaties. Zodoende wil hij jongeren bekend maken met deze locaties, 'oud van buiten, best modern van binnen'. Met name de vele nieuwkomers in de stad, zeker die van 18 tot 35 jaar, wil hij winnen voor uitgaan in Schiedam - 'want er is nu eigenlijk weinig tot helemaal niks'. "Het is altijd fijner als je uit gaat, dat je lopend naar huis kan."

Zangeres en theatermaker Marlies Ruigrok wil met Zócalo meer (culturele) verbinding scheppen in de regio Waterweg-Noord. Daar is 'een grote behoefte naar meer culturele verbinding en samenwerking'. "Die behoefte heb ik ook." Ruigrok is op zoek naar een diepere verbinding naar mensen om me heen. In Mexico werd zij gegrepen door de grote intensiteit van leven, de 'bijna vanzelfsprekende saamhorigheid'. In Nederland is het vaak anders, waar we gehaast vaak langs elkaar heen leven.

Een Zócalo is het locale plein in elke wijk in Mexico. "De ontmoetingsplek waar samen gekookt wordt, samen gegeten en gedronken, er wordt muziek gemaakt en gedanst, er worden nagels gelakt en schoenen gepoetst, kinderen spelen in de fontein. Het hart van de wijk waar iedereen samenkomt. Dat is wat ik wil creëren: een ontmoetingsplek, een vrijplaats om te voelen. Waar alle emoties er mogen zijn en alle zintuigen geprikkeld worden." Haar project Zócalo bestaat uit een voorstelling en een bijbehorend programma. Gebruikmakend van de leegstand die er is, wordt een ruimte die industrieel aandoet omgebouwd tot Zócalo. "Het publiek neemt plaats in het decor en wordt daarmee onderdeel van de voorstelling. We ontmoeten elkaar erna, we gaan in gesprek." Onder meer over thema's die eerder vanuit de wijk naar voren zijn gekomen.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast: ipv 'nieuw leven' stond er in eerste instantie 'niet leven'.Gerelateerd