Categorieën

Service

Eurobrouwers doen over twee weken deuren open

Eurobrouwers doen over twee weken deuren open
Uit

Eurobrouwers doen over twee weken deuren open

  • Redactie
  • 05-06-2023
  • Uit
Eurobrouwers doen over twee weken deuren open

Foto: Eurobrouwers


SCHIEDAM - Bierflessen gingen er in ontelbare aantallen door de poort, maar altijd leeg. Binnenkort valt er op het terrein van de glasfabriek een biertje te drinken. Niet tijdelijk, zoals afgelopen weekend op IDDF, maar structureel, als de dorst er is. En het mooie: er hoeven geen vrachtwagens voor door de slagboom. 

Op 17 juni opent de ‘brewpub’ van Eurobrouwers op het glasfabriekterrein. Het bier dat daar geserveerd zal worden, is ter plekke aan de Buitenhavenweg gebrouwen. Dat had Kristian de Leeuw niet kunnen bevroeden toen hij in Coronatijd op zijn fiets stapte en langs de Buitenhaven reed.

De Leeuw is een van de twee ondernemers achter Eurobrouwers. Hij was op slag verliefd op de rauwe industriële uitstraling van het complex, zo vertelde hij aan vakblad Misset Horeca. 

En zo kan het zijn dat De Leeuw - eigenaar van horecazaken in Rotterdam als Poing en Bar Alaska - en Coen Wooldrik - barman in het café van zijn vader, Café Marseille eveneens in de buurstad - over een kleine twee weken hun microbrouwerij annex bar Eurobrouwers openen. Voor tenminste vier jaar, zo verwachten ze zelf, maar misschien wel voor langer. Op het terrein staat immers woningbouw gepland, maar de locatie heeft zo’n charme en hun initiatief past daar wat het betreft zo in, dat De Leeuw en Wooldrik zich kunnen voorstellen dat hij brewpub kan worden ingepast in de ontwikkelplannen.

Het oude magazijn van de Verenigde Glasfabrieken werd omgebouwd tot bierhal, met daarin de brouwerij. Er is een bar binnen, en een buitenterras. Plus een keuken, geïnspireerd op Midden- en Oost-Europa. “Denk hierbij aan tafelzuren als augurken, Duitse worsten en Kielbasa, de Poolse variant”, aldus de initiatiefnemers. Vandaar ook de bedrijfsnaam; denk aan bierhallen met lange tafels die je kent uit Duitsland en Midden-Europa, maar ook aan Franse brasserieën. Op zondag gaat Eurobrouwers Zeeuwse oesters op tafel zetten.

Het Eurobrouwersbier zal voorlopig niet elders te koop zijn: met vijf biertanks van ieder zeshonderd liter is de brouwcapaciteit beperkt. En vanwege die beperkte mogelijkheden, en om recht te doen aan de grote diversiteit van de biercultuur, zullen er in de brewpub bieren van allerlei rang en stand in huis gehaald worden, voor consumptie. Net als een borrel, al is het als kopstoot.

Vanwege het tijdelijke karakter van de locatie hebben de initiatiefnemers van Eurobrouwers gekozen voor een modulaire aanpak, die ‘gemakkelijk te verplaatsen is naar een nieuwe locatie wanneer hier ontwikkeld gaat worden’, zo vertelden zij Misset Horeca. “Daarbij is bijna uitsluitend gebruik gemaakt van geupcyclde materialen. De bar en brouwerij zijn volledig gebouwd met restmaterialen van een horecazaak uit 2019 die recentelijk haar deuren sloot. De brouwinstallatie is overgenomen van een Duitse craft-brouwer die er mee stopte, gebruikte tafels en stoelen zijn in een nieuw jasje gestoken, zelfs de taptanks zijn geupcycled van een voormalige horecazaak. Hierdoor heeft Eurobrouwers onafhankelijk van banken en brouwerijen haar zaak kunnen openen.”