Eurovisie Songfestival afgelast

18-03-2020 Uit Redactie


ROTTERDAM - Het Eurovisie Songfestival 2020, dat op 12, 14 en 16 mei in Rotterdam Ahoy zou worden gehouden, gaat niet door.

Op grond van de maatregelen die de Nederlandse en buitenlandse overheden hebben genomen, heeft de EBU (European Broadcasting Union) besloten dat het Eurovisie Songfestival 2020 niet kan plaatsvinden. De EBU geeft als aanleiding het belang van de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers, alsook de situatie in Nederland, Europa en de wereld.

De EBU, NPO/NOS/Avro-Tros en de gemeente blijven in gesprek over Rotterdam als gaststad van het 65ste Eurovisie Songfestival in 2021.

De drie organiserende omroeporganisaties (NPO/NOS/Avro-Tros) en de gemeente Rotterdam stellen alle begrip te hebben voor deze beslissing. NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman: “Dit besluit van de EBU was onvermijdelijk, gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het Coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen. Dit is een domper voor het Nederlands publiek, het fantastische team achter de schermen, de presentatoren en de artiesten." Deze editie was volgens Rijxman 'een uitgelezen kans om in een periode van onzekerheid in Europa,  elkaar op een andere manier te verstaan'. "Maar vooral ook een kans om Europa écht samen te brengen. Muziek is universeel verbindend en – daar ben ik zeker van - dat blijft zo. Ook na deze Coronacrisis.”

Sietse Bakker, organisator van het evenement, begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het Eurovisie Songfestival 2020 niet doorgaat: “Voor de artiesten uit 41 deelnemende landen, onze openings- en intervalacts die hun hart en ziel hebben gestoken in hun optreden. Voor de fans die ons altijd hebben gesteund en tot het laatste moment het vertrouwen bleven houden. En niet in de laatste plaats voor het fantastische team, dat de afgelopen maanden keihard heeft gewerkt om van deze 65e editie een groot succes te maken,” aldus Bakker. “Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het Coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen.”

De organiserende organisaties NPO, NOS en Avro-Tros laten verder nog weten dat 'in deze buitengewone tijden garanties niet zijn te geven', maar dat het voor alle betrokken partijen 'het meest logische scenario' is dat het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland wordt gehouden. "Wat ons betreft is én blijft Rotterdam de gaststad voor het eerstvolgende Eurovisie Songfestival en we zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen."


Gerelateerd