Fedorova brengt Beethoven, Chopin, Skriabin en Schumann

01-10-2018 Uit Redactie


SCHIEDAM - De Oekraïense en in Nederland wonende pianiste Anna Fedorova opent aanstaande vrijdag het twintigste seizoen van de concertserie in de Westvest90-kerk.

Op het programma staan vier van haar meest geliefde werken, die zij deze maand ook uitgebracht op haar nieuwe soloalbum Four Fantasies. “Voor dit programma kun je zeggen dat ik in de rijke fantasiewereld van een aantal grote pianisten ben gedoken”, aldus Fedorova. “Zo begin ik de avond met de Mondscheinsonate van Beethoven en de Fantasie in f op.49 van Chopin." Van Skriabin speelt ze de tweede sonate. "Hij componeerde dit werk tijdens zijn huwelijksreis en schreef later dat hij zich daarbij tijdens een prachtige nacht heeft laten inspireren door uitzicht op zee in het licht van de volle maan."

Na de pauze staat de Fantasie in C op. 17 van Robert Schumann op het programma. Fedorova: "Al lang voordat ik het zelf begon te spelen was ik verliefd op deze muziek." Schumann schreef het eerste deel toen hij verliefd was op zijn toen nog onbereikbare grote liefde Clara. "Je hoort zoveel passie, tederheid, hoop en opwinding maar ook frustratie in deze muziek. Heerlijk om te spelen, verrukkelijk om naar te luisteren.”

Fedorova behoort tot de beste jonge pianisten ter wereld. Haar uitvoering van het tweede pianoconcert van Rachmaninov, vanuit het Amsterdamse Concertgebouw, werd op You Tube meer dan negentien miljoen keer bekeken en is daarmee wereldwijd het best bekeken klassieke soloconcert. Fedorova speelde in de grootste zalen ter wereld, met orkesten als het Royal Philharmonic Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Dallas Symphony Orchestra. Komend seizoen gaat Fedorova op tournee door Engeland en Zuid-Korea.

Kaarten van € 22,50 zijn te koop via de website, het I-punt en Post Scriptum. Met 65+-pas, CJP-pas of Rotterdampas is de toegang € 2,50 minder. Jongeren tot achttien jaar betalen € 8,50. Ook aan de zaal zijn vanaf half acht kaarten verkrijgbaar - tenzij uitverkocht. Westvest90 beveelt de passe-partout aan, voor € 147,50 voor een heel seizoen (€ 45,- voor jongeren).Gerelateerd