Feestelijke aftrap voor De Kleine Prins(es)

14-10-2019 Uit Redactie

SCHIEDAM - Theatergezelschap De Stokerij Schiedam heeft vanavond op het toneel van Theater aan de Schie de aftrap gegeven voor de nieuwe familievoorstelling 'De Kleine Prins(es)'. Dit is de derde kerstcoproductie van het gezelschap met het theater. Zoals vorige jaren was er taart om de start te vieren. 

Daarna komt de hele cast van professionele spelers en muzikanten, twintig volwassen amateurspelers en zestig jonge toneeltalenten op het toneel, om voor een publiek van ouders, theatermedewerkers, vrijwilligers en pers voor de eerste maal het hele stuk te lezen. Regisseur Koen Wouterse leest de regieaanwijzingen voor. Daaruit blijkt onder meer dat De Kleine Prins(es) ergens in een restaurant in Schiedam begint. Het is de bedoeling de toeschouwers op de zes voorstellingsdagen over twaalf verschillende restaurants te verdelen. 

Het boek is gebaseerd op het bekende boek van Antoine de Saint-Exupéry: De Kleine Prins. Daarvan hebben Koen Wouterse en Anne Rats een hedendaagse bewerking gemaakt. Rode draad: wat wil je later worden? Het antwoord: Nuttig! Het stuk begint op de set van een televisieprogramma: Het Nut Van Nederland Kids. Applaus...er wordt afgeteld...stilte op de set...we gaan live in de uitzending...de jingle wordt ingezet. Kinderen maken tekeningen, die nuttig moeten zijn. De jury beoordeelt of deze zo nuttig zijn, dat het deelnemende kind door mag naar de battles. De vierkoppige jury heeft zoals dat tegenwoordig gaat de beschikking over gouden buzzers. 

Op gegeven moment belanden we, naar het originele boek, in een reis naar verschillende planeten. In het vliegtuig wordt De Kleine Prins(es) vergezeld door Dylan, één van de kinderen die met zijn tekening meedeed aan Het Nut Van Nederland Kids. Onderweg in het heelal beleven ze dolle avonturen. Uiteindelijk belandt de spektakelvoorstelling weer in het competitieve televisieprogramma waar het allemaal mee begon. Dat bijvoorbeeld de grote televisiewereld op de hak wordt genomen, is ook heel leuk voor de volwassenen in het publiek. Of dat aan de kaak wordt gesteld wat de waarde van kunst is. Koen Wouterse: "Ik vind dat je als toneelmaker niet alleen een goed verhaal moet brengen, maar daarin ook best een boodschap mag verwerken, sterker nog, moralistisch mag zijn. In dit stuk is er een scène waarin een kind zich afvraagt wat kunst is? Ik zou het helemaal niet erg vinden als er eens vanuit de zaal geroepen zou worden: 'kunst is niet de kers op de taart, maar kunst is de bodem van de taart.' Ik voel het als een missie ambassadeur te zijn voor de kunst. In dit stuk gaat het erover: gaat het hele leven erom 'nuttig' te zijn? Of durf je te dromen? Durf je je nek uit te steken? Kleur eens buiten de lijntjes." 

Alle spelers, professionals en amateurs, spelen alle zes de uitvoeringen mee. Iedereen krijgt meerdere rollen. Het kan per uitvoering verschillen welke rollen de spelers hebben. "Zo houden we iedereen zes voorstellingen lang scherp en zo is elke voorstelling uniek", zegt Koen Wouterse.

De muziek wordt geschreven door de uit Schiedam afkomstige Arend Niks en de in Schiedam wonende Mick Paauwe. Tijdens de voorstellingen wordt de muziek live uitgevoerd door Nieuw Niks. Deze groep bestaat tijdens de voorstellingen naast Arend Niks (drums) en Mick Paauwe (gitaar, basgitaar) uit Yara op cello en Noud op toetsen. Normaal maakt Roos Drenth ook deel uit van Nieuw Niks, maar zij is behalve muzikante professioneel actrice en speelt in De Kleine Prin(ses) een van de vier juryleden. Er zal een CD uitgebracht worden met een tiental liedjes. Van een van de nummers,  dat waarschijnlijk 'Vlieg met me (mee)' zal heten, werd vanavond een stukje gespeeld. Duidelijk werd dat het liedje het publiek meteen pakte. De Kleine Prins(es) zal worden afgesloten met een 'groot slotlied'. "Dat is nog niet af", zei Arend Niks, "maar er wordt momenteel hard aan gewerkt. En een waardig slotstuk wordt het!"  

Hard gewerkt wordt er ook door Anouk van Mil en Jesse den Dulk aan de vormgeving. Je kunt hierbij denken aan het decorontwerp, maar ook aan de animaties. Zo komt één van de tekeningen uit de wedstrijd van Het Nut Van Nederland Kids tot leven. Het poppetje op de tekening neemt Dylan mee op zijn reis langs planeten. Dat harde werken doen bovendien alle spelers, die tot de eerste uitvoering op 21 december (try-out) zo'n tweemaal per week gaan repeteren. "Ik ben er trots op wat we afgelopen twee jaar hebben bereikt. Het is véél meer dan het inzetten van kinderen om hun 'schattigheid'. De kinderen, de volwassen amateurspelers en de professionals brengen elkaar naar een hoger niveau, en dat werkt over en weer", zegt Koen Wouterse, "en dat gaat ook met De Kleine Prins(es) weer gebeuren. Je voelt het aan alles dat het proces naar mooie voorstellingen weer in gang is gezet en over ruim twee maanden zal het publiek dat ook kunnen voelen."

De speeldata zijn 21-12, 22-12, 23-12, 26-12, 27-12 en 28-12, in het Theater aan de Schie. Gerelateerd