Fotofestival niet genoeg verankerd in Schiedam

11-01-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM – Het Fotofestival Schiedam is niet genoeg verankerd in de stad. Dat stellen burgemeester en wethouders in reactie op vragen hierover van D66.

Aan de formele eisen van de gemeente aan de organisator, is volgens het college voldaan. Maar aanvullende aandachts- en verbeterpunten komen niet uit de verf. Naar aanleiding van het festival in 2017 had de gemeente voor de editie van afgelopen jaar acht verbeterpunten aangedragen. Het college constateert nu dat 'er onvoldoende verbetering zichtbaar is geweest'. Zo werden er geen nieuwe bronnen van inkomsten aangeboord, werden de locaties waar het festival zich voltrok te laat vastgelegd, is Chambres de Schie - het bij mensen thuis tentoonstellen van foto's – niet gerealiseerd en werden lokale ondernemers te weinig betrokken bij het festival. Ook het bekendmaken van het fotofestival schoot tekort, aldus de evaluatie van B&W: er zijn posters verspreid, fotografiebladen kondigden het festival aan en bij het I-punt was de benodigde informatie aanwezig, maar klaarblijkelijk zorgde dat niet voor voldoende roering om Schiedam echt warm te maken voor het festival of foto-minnend Nederland naar Schiedam te trekken.

B&W waagt zich niet aan het beantwoorden van de stelling van D66 dat het festival 'in deze vorm en met deze uitvoering onvoldoende aantrekkingskracht op bezoekers van buiten Schiedam heeft'. Het college verschuilt zich achteer het ontbreken van een publieksonderzoek hierover.

Welke consequenties en en ander heeft voor een mogelijk Fotofestival 2019 is nog niet duidelijk Volgens B&W is er geen sprake van een langjarige samenwerking met de organisator en kan ieder die dit wil een subsidieverzoek indienen voor het organiseren van een festival. Het is daarbij 'geen doelstelling binnen het beleid om een festival speciaal gericht op fotografie in Schiedam te hebben'.

De werkgroep Evenementen en Culturele Activiteiten van de gemeente toetst een mogelijke subsidie-aanvraag voor een fotofestival dit jaar. Dat is anders dan in de afgelopen jaren, toen het festival financieel werd ondersteund vanuit een potje dat resteerde van het opgeheven Centrum voor Beeldende Kunst. Verbeteringen van de aanpak van de organisatie ten opzichte van de uitgave van het festival afgelopen jaar moeten in zo'n aanvraag aan het licht komen, aldus B&W.Gerelateerd