Fotograaf Boden bij besten in Van Lanschot Kunstprijs

04-10-2016 Uit Redactie

We are trash

VLAARDINGEN - De Vlaardingse fotograaf Look J. Boden is door naar de top vier van de Van Lanschot Kunstprijs. Begin september werd hij met nog negen andere kunstenaars uit maar liefst 508 inzendingen genomineerd voor deze prijs. De inzendingen moesten de tijdgeest van dit moment verbeelden. Boden deed dat met de foto We Are Trash, een naakte vrouw op een vuilnisbak in het centrum van Rotterdam. Daarmee wil hij laten zien dat wij als mensen tot afval van 'het systeem' worden, als wij ons daaraan niet (willen) aanpassen.

Boden levert regelmatig een bijdrage in woord aan Schiedam24. Zo ook met zijn gedicht over de nieuwe A4.

Een maand lang konden mensen op de foto stemmen. Dat deden ze massaal en met succes. De vier deelnemers met de meeste stemmen gaan nu door naar een vakjury, die begin november definitief uitsluitsel geeft wie er met de hoogste eer gaat strijken. In deze jury zitten onder andere de directeuren van de befaamde kunstbeurs TEFAF en het Van Gogh Museum. De andere genomineerden uit de top vier zijn Mirjam Offringa, Annemiek Vera en Antoinette Donkers - Dekker.

Rond de foto van Boden ontstond halverwege de stemronde enige commotie op Facebook. Hoewel de meeste mensen hun waardering en enthousiasme uitspraken, kreeg Boden een blokkade van drie dagen voor zijn kiezen, omdat de foto 'te veel naakt' zou bevatten. Toen hij weigerde de foto te verwijderen, kwam daar een aantal dagen later nog een week extra blokkade bij. Boden kan inmiddels alweer enige tijd van zijn account gebruikmaken.

Nu de stemronde voorbij is, moet Boden het 'lot' uit handen geven: "In september kon ik nog elke dag op verschillende sociale media mensen bewegen om te gaan stemmen. Ik ben echt waanzinnig blij dat mensen me hebben geholpen." In november kiest de jury de winnaar van de bankprijs.


Gerelateerd