Full Monty mag niet in Schiedam

28-05-2017 Uit Han van der Horst

COLUMN - Het is alweer twintig jaar geleden dat half Nederland naar de bioscoop stroomde om daar The Full Monty te zien, de hilarische Britse film over een stel werkloze mijnwerkers die besluiten een Chippendale-show te maken. Ze gaan 'full monty', helemaal in hun blote kont. De film had zoveel impact, dat er dit jaar wordt gewerkt aan een Nederlandse musicalversie waarover je  hier kunt lezen.

Op dinsdag 30 mei is in hotel De Kroon op de Koemarkt de première van Tramlijn Begeerte in een bijzondere Schiedamse versie. Dit oorspronkelijk Amerikaanse stuk speelt niet in New Orleans, maar op de Vriendschapstraat in het westen van Schiedam. The Full Monty had ook zo in een Schiedamse setting kunnen worden opgevoerd: in de buurt van de Gordonstraat, in oost of in de Gorzen. Dat hadden Bernard Boode en zijn tonelisten best kunnen doen. Alleen, dan waren ze van een koude kermis thuisgekomen. Als je zoiets doet, dan komen de handhavers bonnen schrijven. Want dat mag niet, de full monty voor een publiek in Schiedam. Dan heb je een bordeelvergunning nodig.

Dat hebben ze bij de Pasha ervaren. Ze waren van plan daar een Ladies Night te houden waar geen enkele man welkom was, maar slechts een gezellig – behoudens de strippers die full monty zouden gaan - damespubliek. Maar dat mag niet. Ze moeten hun onderbroek aanhouden. In 2017 blijkt de gemeente Schiedam het bezoeken van zo’n avond voor ondeugende dames gelijk te stellen met bordeelbezoek.

Dus als je naar een Chippendale-avond gaat waar heren voor je optreden zonder een draad textiel aan hun afgetrainde lichaam, dan staat dat gelijk aan bordeelbezoek.

Als je er goed over nadenkt, is dat een zware belediging.

De Pasha neemt de zaak hoog op en is naar de rechter gelopen. Alle mensen, wat een toestand. heeft de gemeente Schiedam niets belangrijkers te doen? Zijn er geen ongerechtigheden in onze stad waar de handhavers zich beter op kunnen concentreren?

Gun die meiden hun onschuldig vermaak, Schiedam. En maak je niet zo belachelijk.