Geen concessies aan de waan van de dag: 't Spul

20-03-2016 Uit Han van der Horst


COLUMN - De ene zaak na de andere gooit de handdoek in de ring op de Hoogstraat, maar café ´t Spul blijft met grote hardnekkigheid bestaan. Afgelopen donderdag vierden de uitbaters, Rob en zijn echtvriendin Ineke, het vijfentwintigjarig jubileum van hun zaak.

Dat was ook altijd de bedoeling geweest. Rob van Klaarwater, die graag de piano aan zijn wil onderwerpt, was niet van plan zijn functie bij de PTT tot een vorm van levenslang te maken. Het was zijn droom om een theatercafé te bezitten en hij behoort tot het genre Schiedammers dat het niet bij mopperen laat, maar die droom ook waarmaakt. Dit betekende vooral hard ploeteren want als je weinig centen hebt, blijven alleen je twee handen over. Rob en Ineke kochten het oude elektronische onderdelenwinkeltje van Van de Pavoord, dat de wijdse maar ook ouderwetse naam 'Het Radiohuis' droeg. Zij verbouwden deze winkel tot een ruim café met aan het eind een podium.

Van Klaarwater maakt zijn naam niet waar. Hij is een groot jeneverkenner. Het is zijn streven om elk jenevermerk voorradig te hebben. Of hem dat helemaal gelukt is, weet hij niet, maar hij biedt in ieder geval meer dan vierhonderd merken aan. Rob en Ineke weten in deze jeneverjungle feilloos de weg. Rob staat altijd klaar om uitleg te geven over glorie en verdriet van het Schiedamse branders- en jeneverwezen. Vaak waaieren zijn betogen uit over de actuele problematiek in onze stad. Rob betoont zich dan een ware Schiedammer en uit zich op heftige wijze. Wij kennen dat. Achter dit kleed van verbittering schuilt een aangename inborst en een goed hart, want uiteindelijk zijn wij Schiedammers pas gelukkig als wij onze Lange Haven en onze Koemarkt op loopafstand weten. Wat wij verder tegen elkaar, maar niet tegen buitenmensen, zeggen over het treurig gehalte van onze lokale samenleving.

Achter de monumentale vleugel schuilt een van de musea die het plaatselijke museumkwartier rijk is: het borrelmuseum, dat tevens dienst doet als collegelokaal van de Illustere School Schiedam. Dat is, behalve een jongerencabaret, het nieuwste geesteskind van Rob en Ineke.

Je kunt zeggen wat je wilt. Het is een apart café. Het is een lokaal met een verhaal. Het is een tapperij met een doel, het is een taveerne met een gedachte. Rob en Ineke doen geen concessies aan de waan van de dag. Zij handhaven ´t Spul zoals ´t Spul bedoeld is. Wij weerbarstige Schiedammers begrijpen dat en leggen er aan.

Jeneverie ´t Spul, een omweg waard.

 

PS. Ik had op de Nolenslaan aan een oude makker beloofd dat ik over de Hongerput zou schrijven. Dat komt dan volgende keer wel.

Gerelateerd