Geen Jeneverfestival dit jaar

01-02-2018 Uit Redactie

SCHIEDAM - Dit jaar geen Jeneverfestival. Dat is de conclusie die directeur Marjolein Beumer en haar collega's trokken nu een knoop moest worden doorgehakt.

De vloer van de Havenkerk kan geen grote belasting aan, zo bleek onlangs nog eens in alle duidelijkheid. Het Jeneverfestival stond voor 24 en 25 maart gepland, dus een besluit werd nijpend: omzien naar een andere locatie, of afgelasten.

Het is nu het laatste geworden, ook al omdat er simpelweg geen geschikte andere locaties zijn. Qua grootte en sfeer zijn eigenlijk geen plekken in de stad die aan de Havenkerk kunnen tippen, zo bleek de organisatoren.

"Als museum staat de inhoud, het verhaal, voorop", aldus Beumer. "Wij zijn geen café of commerciële beursorganisator. Als wij het Jeneverfestival organiseren, dan doen we dat volgens onze maatstaven." (..) “De Havenkerk is bepalend voor de sfeer en context van het festival. Zonder Havenkerk, geen Jeneverfestival."

De Schiedamse distillateurs zijn het daar volgens de organisatoren mee eens. "Zij hebben aangegeven liever een jaar over te slaan, dan het festival te verplaatsen naar een minder geschikte locatie", zo stelt Beumer in de aankondiging van de afgelasting.

Mogelijk dat enkele kleinere onderdelen van het festival, zoals de workshops en de cocktailwedstrijd, wel plaats kunnen vinden. Mogelijk wordt er ook tijdens Koningsdag een kleiner jeneverevenement gehouden. Mensen die al een kaartje hadden gekocht voor het festival krijgen hun geld terug.


Gerelateerd