Categorieën

Service

Geometrische oevers in het Schreiershuisje

Geometrische oevers in het Schreiershuisje
Uit

Geometrische oevers in het Schreiershuisje

  • Redactie
  • 04-02-2021
  • Uit
Geometrische oevers in het Schreiershuisje

Tobias Lengkeek met assistentie aan het werk voor zijn werk in het Schreiershuisje; foto: Teuntje Fleur


SCHIEDAM - Tobias Lengkeek is de afgelopen maand beziggeweest met het maken van de installatie ‘Oevers’ voor het Schreiershuisje op 't Hoofd. Zijn tijdelijke kunstwerk is daar vanaf zondag te bezichtigen.

Geïnspireerd op het onzekere bestaan van scheepslieden verbeeldt Lengkeek in het Schreiershuisje het spel dat de mannen op zee speelden met hun leven, door de veilige vaste grond te verlaten voor het water. Hij gebruikt daarvoor een ruimtelijk werk dat is opgebouwd uit twaalf vijfhoekige vlakken, twaalf schilderijen van oevers. Door hiermee te spelen en te draaien komt er steeds een ander schilderij boven. De schilderijen krijgen door het rollen en schuiven krassen en schrammen die een abstracte dimensie toevoegen aan het werk.

"Zonder de werkelijkheid te zien, kijk ik door de verf naar mijn eigen ongrijpbare wereld in mijn schilderijen", zegt de jonge kunstenaar over Oevers. De dagelijkse dingen om hem heen zoals lege gebouwen of bouwplaatsen die verlaten zijn en bergen met bouwpuin zijn voor hem een visuele inspiratiebron. "Het lijkt alsof deze materialen in een tussenwereld zijn; ze hebben geen functie meer en zijn nog niet terug naar de natuur", aldus Lengkeek. Dezelfde wrijving en spanning van deze tussenwereld zoekt hij in het schilderen met vormen en kleuren. Zijn schilderijen zijn geen vraag of antwoord op de werkelijkheid maar willen juist een autonome bron zijn: het schilderij zelf.

Sjef van Duin en Esther Zitman, beiden beeldend kunstenaar zetten zich samen met Margo Onnes (Cultuurscout van Stichting Mooi Werk) in om culturele activiteiten te organiseren rond het Schreiershuisje in zuid. Kunstenaars realiseren sinds enkele jaren tijdelijke kunstwerken in dit voormalige wachthuisje. De historie en identiteit van dit monumentale huisje en de combinatie van woord en beeld staan hierbij centraal.