Gerechten om voor te vechten

25-05-2020 Uit Redactie

Carmine di Stefano kookt


SCHIEDAM – Carmine di Stefano is onderneemster in hart en nieren. Eentje die de motivatie voor haar initiatieven niet zozeer vindt in geldelijk gewin, maar in emotie: de liefde voor lekker eten, en voor mensen.

En nu is ze boos. Boos op de uitbaters van de nieuwe Snack & Bar Zwart Nazareth op de Hoogstraat. De gerechten die daar op de kaart staan lijken wel zeer op die Di Stefano zelf brengt met haar formule The Dist.

Veggieburgers, gekleurd met biet, kers of houtskool. Mayonaise met een vleugje jenever. Frietjes van zoete aardappel. Chutney van mango of citroen. Met lokale producten gemaakt. Di Stefano hanteert ze al langere tijd in haar kookinitiatieven, en ontwikkelde ook zo het een en ander zelf.

Zaken waar je geen patent voor kunt aanvragen, zo beaamt ze grif. Maar gecombineerd toch meer dan genoeg materiaal voor een zeer eigen handtekening op kookgebied.

En dan is het op zijn zachtst gezegd teleurstellend als je dat werk ziet nagebootst door anderen. Want dat was haar conclusie toen ze kennis nam van de plannen van Zwart Nazareth en de kaart die daar aan de muur prijkt.

Di Stefano is nu al geruime tijd bezig op de Lange Haven, in het witte pand recht op de Appelmarktbrug, haar bed & breakfast annex restaurant van de grond te tillen. Begonnen in Schiedam met Carmine Kookt, enkele jaren geleden, ontwikkelde ze een assortiment aan gerechten waaraan haar koken te herkennen valt. Met een nadruk op Schiedam. In Coronatijden besloot ze The Dist te maken tot The Dist on Tour; met een tuktuk brengt ze haar eten aan huis.

Wat haar motiveert is vooral de keuken van haar jeugd. Met oma en opa in Sicilië genietend van goed eten. Het is de herinnering aan die tijd, die mensen die haar dagelijks nog drijft. “Iedere hap moet een ode zijn aan die mensen die er niet meer zijn. Het verdriet en de pijn om hun gemis, die proef je in de gerechten. Dat komt over”, aldus Di Stefano.

Dan voelt het cru als een ander, ongevraagd, gebruikmaakt van die ervaring. Di Stefano zocht al contact met de mensen van Zwart Nazareth, maar reactie op haar mailtjes en belletjes blijft uit.

“Trek het je niet zo aan, zeggen mensen me”, vertelt ze. “Maar ik wil dit niet van me af laten glijden. Dit is het waard om voor te vechten.” Ze wil dat Zwart Nazareth zijn kaart aanpast.

Patrick Verbeek van Zwart Nazareth laat weten niet op de beschuldiging in te willen gaan. "Ik wens haar het beste met haar bedrijf."


Gerelateerd