Grommend en graaiend de chocola te lijf

15-09-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Toen de graaiende tanden van de cirkelzaag zich met honderdtwintig meter per seconde zetten in de massieve massa chocola, betekende dat het begin van het derde Schiedamse Chocoladefestival. De brok beton van cacao, de tweehonderd kilo puur puur goud – want van tachtig procent - gaf zich niet snel gewonnen; de vonken spatten er van af, het snoof en stoof, maar voor de omstanders was het een belevenis.

En voor Anton Klijnsmit een uitdaging. Hij, maker van boomsculpturen van beroep, hanteerde vanmiddag ten tijde van de vrijmibo, onder de ogen van een vijftigtal uitgewerkte Schiedammers met bubbels in de hand, voor het eerst de zaag om chocola te lijf te gaan. Zijn opdracht is er een koeienkop in op te diepen, al zagend met verschillend gereedschap.

Op de achtergrond het sculptuur van Iwan Smit, de jonge kunstenaar die veel opgeld maakt. Zijn gigant verbeeldt, zoals de heiligenbeelden in een kerk, een welkom. Van chocola, uiteraard.

Vanavond volgt het diner voor enkele tientallen gasten, en dan morgen verder met het festival. Niet bedoeld als toonbank van alle lekkers, aldus Carmel Klein, eigenares van chocolade-atelier De Bonte Koe en organisator van het festival, maar een gelegenheid om alle vragen over het heerlijke goedje beantwoord te krijgen en vooral veel te doen en te beleven. In de Lange Havenkerk en het naastgelegen chocolade-atelier.

Bekijk de foto'sGerelateerd