Herdenking genocide Srebrenica in museum

29-06-2020 Uit Redactie

Peter Koole in het Stedelijk Museum Schiedam voor zijn werk On behalf of all (2019) met het portret van Hatidža Mehmedović (foto door Aad Hoogendoorn)

SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam houdt op zaterdag 11 juli aanstaande een actie ter herdenking van de genocide die vijfentwintig jaar geleden plaatsvond in Srebrenica. Je kunt een bloem leggen onder een schilderij van Peter Koole.

"Op 11 juli is het 25 jaar geleden dat Srebrenica viel, een plaatsje in Oost-Bosnië. In de week daarna vond de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog plaats. Om de slachtoffers eer te bewijzen legt kunstenaar Peter Koole zaterdag 11 juli in het Stedelijk Museum Schiedam een bloem onder een van zijn schilderijen. ‘Rond het ’veilige’ gebied van de VN waar Nederlandse soldaten bescherming boden, werden mannen en vrouwen gescheiden’, vertelt hij. ‘De mannen werden geëxecuteerd.’ De twee schilderijen van Koole in de tentoonstelling Realisme nu zijn het weekend van 11 en 12 juli 2020 voor het laatst in Schiedam te zien", zo luidt de aankondiging door het museum van de herdenkingsactie. "Daarna verhuizen deze naar een tentoonstelling in de Laurenskerk in Rotterdam waar Koole een tentoonstelling heeft met tien schilderijen over Srebrenica. In Schiedam hangt zijn werk in de zaal waar het gaat over het (wereld)nieuws: vluchtelingen, Trump, Poetin. In andere zalen hangen onder andere stille schilderijen en zie je portretten."

Peter Koole maakt al vijftien jaar schilderijen over Srebrenica. "Het onderwerp heeft mijn hart", zegt hij. Elk jaar bezoekt Koole de Nationale Srebrenica Herdenking in Den Haag. Die gaat vanwege corona alleen digitaal door. "Ik kan nu niet naar Den Haag maar ga naar Schiedam. De bloemlegging in het museum is geen gezamenlijke herdenking maar een individueel, klein moment om stil te staan." Het kan dat bezoekers vanwege de 1,5 meter afstandsregels even moeten wachten voor ze hun eer kunnen bewijzen, zo merkt het museum op.

Koole legt zijn anjer onder zijn portret van Hatidža Mehmedović (1952 - 2018). Ze is overlevende van het bloedbad en jarenlang voorzitter van Moeders van Srebrenica, een vereniging van vrouwen die een familielid verloren tijdens het bloedbad. Zij raakte haar vader, man, twee broers en twee zonen kwijt. Koole schilderde haar voor de begraafplaats vlakbij Srebrenica. Daar liggen meer dan 6.000 stoffelijke resten herbegraven. Op 11 juli dit jaar volgt de herbegrafenis van weer een aantal resten.

Je kunt de tentoonstelling bezoeken met een vooraf via de website van het museum gekocht online ticket.  Bezoekers kunnen bij de balie gratis een bloem krijgen om onder het schilderij te leggen. 

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date