Herdruk Verbrande Erven op Bordewijkweekend

17-10-2016 Uit Redactie

SCHIEDAM - Het Bordewijkweekend in Schiedam levert onder meer de presentatie van een herdruk van 'Verbrande Erven' en de onthulling van een borstbeeld van schrijver Bordewijk op.

Het laatste weekend van oktober staat de stad in het teken van de schrijver, beroemd van Bint en Karakter en onder de naam Emile Mandeau ook auteur van de novelle Verbrande Erven. Een herdruk van het werk wordt op 28 oktober gepresenteerd. Dan ook de onthulling van een borstbeeld van Bordewijk, gemaakt door Lillian Mensing. 

Dan ook een lezing door de biografe Elly Kamp. Zij is schrijver van de onlangs verschenen dubbelbiografie: 'Ferdinand en Johanna', over Bordewijk en zijn vrouw, de componiste Johanna Bordewijk-Roepman. Muziek van mevrouw Bordewijk wordt eveneens uitgevoerd op de literaire middag. Het programma wordt gecompleteerd door een literaire stadswandeling langs plekken in de stad die een rol hebben gespeeld in het leven en werk van Bordewijk maken de middag 'af'.

Op zondag (in ’t Huis te Poort) draagt voormalig nieuwslezeres Henny Stoel voor uit het werk van Bordewijk en spelen pianist Marcel Worms en anderen werk van componiste Johanna Bordewijk-Roepman.

Ferdinand Bordewijk (1884 – 1965) woonde in Den Haag, maar werkte het grootste deel van zijn leven als advocaat in Schiedam. Dit was voor de Schiedamse Gemeenschap reden hem in 1955 te onderscheiden met de SG-erepenning. In zijn dankwoord verwoordde de schrijver het zo: “Ik voel mij inderdaad Schiedam­mer, méér dan Hagenaar. Immers, de stad waar men werkt is veel belangrijker dan de stad waar men slaapt.” In Schiedam speelde ook de novelle Verbrande Erven, die Bordewijk in 1944 onder het pseudoniem Emile Mandeau schreef.

Het Bordewijkweekend is een eerste proeve van bekwaamheid van het Literair Gezelschap Schiedam. Zie daartoe het bericht van Schiedam24 vorige week.

Kaarten voor het programma van zaterdag zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Schiedam en kosten € 12,50, met kortings voor leden van de bibliotheek, het Bordewijk Genootschap en CJP-pashouders. Kaarten voor de zondag kosten € 10,- in de voorverkoop bij 't Huis te Poort en € 12,50 aan de deur. Ook hier is korting mogelijk. Voor passe-partouts voor beide dagen moeten geïnteresseerden bij de bibliotheek zijn. 


 Gerelateerd