Herinneringsboek monument werf Gusto

25-08-2018 Uit Redactie

SCHIEDAM – De Poort heet het boek dat Dirk Allewelt binnenkort het levenslicht wil laten zien.

Het is een beschrijving van de totstandkoming van Monument Werf Gusto op de Maasdijk in de Gorzen. En van de feestelijke dag, 13 juli, waarop het monument werd onthuld.

“Toen in 1978 werf Gusto moest sluiten liet zij een schat aan lege gebouwen achter, zoals het kantoorgebouw met haar eikenhouten labriseringen en de prachtige modellenzaal met gebrandschilderde glazen koepel”, schrijf Allewelt. De zeggingskracht van en de herinneringen aan de bijzondere ruimtes waren echter niet groot genoeg om te voorkomen dat de gebouwen twee jaar later werden gesloopt. Sinds zes weken is er nu echter een herinneringsmonument. “Nieuwe generaties Schiedammers kunnen zich bij het monument, met verklarende foto's en teksten op een speciale website, een beeld vormen van wat zich allemaal heeft afgespeeld op de uiterwaarden van de Maas, tussen medio 1905 en 13 juli 1978.”

En daar komt nu het boek bij. Vooral een fotoboek, A4, met 118 pagina's. Het is vanaf 7 september te koop in de onlineshop van de stichting Erfgoed Werf Gusto. Het boek zal ongeveer 25 euro kosten; wie een nu al inschrijft op koop van het boek, krijgt vijf euro korting.Gerelateerd