Het Stedelijk Museum blijft maar aan de weg timmeren

15-10-2017 Uit Han van der Horst

COLUMN - Het Stedelijk Museum doet ongebruikelijke dingen om een nieuw publiek binnen de poorten te krijgen. Op zondag 22 oktober wordt iedereen uitgenodigd om op een groot scherm te komen kijken naar de finale van 'Heel Holland Bakt'. Het schijnt dat er zelfs een lokale bakwedstrijd aan wordt verbonden.

Dat hangt natuurlijk allemaal samen met Sticky Business, de tentoonstelling over suiker- en suikergoedkunst, die al zo veel publiciteit gekregen heeft. Het publiek wordt uitgenodigd om aan de smakelijke sculpturen te likken en het is heel leuk om te zien wie dat durft en wie ervan gruwt omdat hij bang is van andermans spuug. Daardoor ga je toch over jezelf en je grenzen nadenken.

Bovendien heeft die tentoonstelling ook scherpe kantjes. Niet voor niets was de diabetesvereniging betrokken bij de organisatie. En op schokkende en indringende wijze wordt het verband in beeld gebracht tussen de teelt van suikerriet en de slavernij. Wat dat betreft lijkt Sticky Business een beetje op een zuurbal.

Er zijn wel mensen die vinden dat de waardigheid van het museum wordt aangetast, omdat kunst niet gediend is met een popi-jopi benadering. Zij hebben het bij het verkeerde eind. Het doel van kunst is te ontroeren en soms om te schokken. Het is in ieder geval de bedoeling dat bij de beschouwer gevoelens worden opgeroepen.

Daarin slagen alle tentoonstellingen die onder het nieuwe regime van Deirdre Carasso zijn georganiseerd.

Zij doet bovendien manhaftige pogingen om Schiedammers over de vloer te krijgen die het museum tot dan toe meden omdat zij dachten dat er voor gewone mensen toch niets te vinden was dat de moeite waard is. Daar is maar één manier voor: die Schiedammers aanspreken op iets wat ze kennelijk wel boeit en bezighoudt. Dan is Heel Holland Bakt een goede keus.

Een museum heeft namelijk meer taken dan het laten zien van kunst alleen. Het hoort ook te proberen de bezoekers met elkaar in gesprek te brengen over het gebodene. Nou, een ding kan ik op een briefje geven: de finale van Heel Holland Bakt gaat aanleiding geven tot heel wat napraten. En je zult zien dat het publiek dan voorzichtig de kant van de tentoonstellingen op wordt gelokt.

Het Stedelijk Museum Schiedam timmert meer aan de weg dan ooit. Dat blijkt uit de landelijke publiciteit die de tentoonstellingen steeds meer opleveren en dat straalt ook gunstig af op onze stad Schiedam, die waarachtig wel wat positieve aandacht kan gebruiken. En er komen steeds meer mensen binnen die op weg naar de Nieuwe Passage dat oude gebouw geen blik waardig keurden. Daarom verdient het museum alle steun en alle krediet die de gemeente kan bieden. Belastingcenten die in het Stedelijk Museum terechtkomen, zijn goed besteed.Gerelateerd