Categorieën

Service

Het vernieuwde Zakkendragershuisje

Het vernieuwde Zakkendragershuisje
Wonen

Het vernieuwde Zakkendragershuisje

  • Han van der Horst
  • 12-11-2017
  • Wonen
Het vernieuwde Zakkendragershuisje
COLUMN - Schiedammers met hart voor de stad maakten zich de laatste tijd wel eens zorgen om het Zakkendragershuisje. Wat zou ervan overblijven als restaurant Sjiek klaar was met die doorbraak op de eerste verdieping? Was het dan nog wel herkenbaar als Schiedams enige gildenhuis?

Het resultaat is al een week of wat zichtbaar, maar ik kwam zaterdag op het idee om eens te gaan kijken hoe de restauratie verlopen was. Of liever gezegd: zakkendrager Cees van der Giezen nodigde mij daartoe uit.

Het viel niet tegen. Sjiek heeft maar de helft van de eerste verdieping gekregen. Restaurant en domein van de zakkendragers zijn door een wand van plexiglas gescheiden. Zo ontstaan er twee domeinen, maar de buren kunnen wel bij elkaar naar binnen kijken.

Wie straks zit te dineren, ziet door de binnenramen hoe het kantoortje van de hoofdlieden weer zoveel mogelijk in de oude staat is hersteld. Je proeft er de sfeer van vroeger. Hoe krachtfiguren, die gewend waren om met zakken van tientallen kilo’s op hun rug of liever gezegd op hun zakkendragerskap, naar de bovenste verdieping van mouterijen te klimmen, nu ineens met een fijn pennetje de administratie bij moesten houden, want het gilde was zeer zorgvuldig en precies.

Ik stond stil voor het pas verworven bronzen beeldje van Sint Antonius Abt, de patroon van de zakkendragers en ik dacht aan thuis, aan het portret in de kamer van Jacobus van der Horst, mijn overgrootvader. Hij liet dat maken vlak voor zijn huwelijk met een zakkendragersdochter, Catharina van Alphen. Overgrootvader was binnenschipper en zij de dochter van een zakkendrager. Het ligt voor de hand hoe ze elkaar ontmoet hebben. Catharina trouwde met hem in 1886. Tien jaar later verkochten ze het binnenvaartschip om met de opbrengst een cafeetje te openen, schuin achter en opzij van het Zakkendragershuisje in het pand Prinsensteeg 1. Dat heette de Blauwe Druiventros en uiteraard werd dat meteen het informele wachtlokaal voor de zakkendragers die de dochter van een hunner de klandizie van harte gunden. Want het waren prima lui, die zakkendragers.

Beneden in het officiële wachtlokaal werd een heel leuke film over de geschiedenis van de zakkendragers getoond, die gemaakt is door Carolien van Nieuwenhuizen van het gemeente-archief.

Nee, het vernieuwde Zakkendragershuisje is echt een aanwinst voor Schiedam. Ga er maar eens kijken op een zaterdagmiddag.