Huub Middeldorp maakt Vriendenfles 2018

27-03-2018 Uit Redactie

SCHIEDAM - Wat verbindt de wereldberoemde kunstenaar Dali met Schiedam en de jenever? Het antwoord ligt verscholen in het ontwerp dat Huub Middeldorp heeft gemaakt voor de Vriendenfles 2018. Jaarlijks nodigt de vereniging Vrienden van het Jenevermuseum een lokale kunstenaar uit het etiket vorm te geven.

Burgemeester Cor Lamers onthult de unieke fles op zondag 8 april. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst van sociëteit De Locomotief, georganiseerd door de vriendenvereniging. 

Aanvankelijk zou de presentatie plaatsvinden tijdens het Jeneverfestival, maar dit evenement kan dit jaar niet doorgaan vanwege de slechte staat van de vloer van de Havenkerk.

De kunstenaar van het jaar Huub Middeldorp is een geboren en getogen Schiedammer. Hij is autodidact en karakteriseert zijn werk als volgt: ”Het is realistisch. De schilderijen hebben een beetje klassieke opbouw. Ik werk vaak in olieverf, maar ook in acryl." Schiedam en Kethel zijn dikwijls zijn onderwerpen. "Ik schilder de molens, het Zakkendragershuisje en andere gebouwen die bewaard zijn gebleven. Dat zet ik vaak in een Dali-achtig landschap waardoor je een aantrekkelijk geheel krijgt."

In Schiedam is Middeldorp geïnspireerd door de havens, de molens en de zakkendragers. "Die mannen komen vaak terug in mijn schilderijen. Hoe moet ik het zeggen? De mensen gingen zo gebukt onder die zware last! Het verhaal daar achter vind ik boeiend. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de jenever." Het etiket voor de Vriendenfles gaat lijken op zijn schilderijen. "Het zijn natuurlijk elementen van Schiedam, waarin de jeneverindustrie duidelijk zichtbaar wordt."

De Vriendenfles wordt jaarlijks exclusief in beperkte oplage gebotteld voor de Vrienden van het Jenevermuseum. Schilderijen van Huub Middeldorp zijn tijdelijk te zien tijdens een expositie in het Jenevermuseum.Gerelateerd