Jeneverfestival is 'on'

10-06-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Het Jeneverfestival is 'on'. Nicolas St.-Jean, viervoudig wereldkampioen 'flairtender' zorgde daar vanmiddag voor met een demonstratie van zijn kunnen.

Dit onder het toeziend oog van vele lenzen - de hoornvliezen maar ook die van camera's. Gemeten naar de belangstelling van de verschillende media, krijgt het Jeneverfestival steeds meer cachet.

Vandaag is het wereldgindag, dat komt wel heel mooi uit. Op het festival staat op deze dag ook vooral de gin in de belangstelling. Morgen ligt de nadruk wat meer op jenever. Maar voor wie denkt dat er een enorme kloof gaapt tussen gin- en jeneverdrinkers: die 'werelden' gaan steeds meer in elkaar over. Nu de echte hype van de gin af is, maakt de jenever zich op voor een inhaalslag als het gaat om de warme belangstelling van een groot en jong publiek. Terwijl je de oudere liefhebbers natuurlijk niets meer hoeft te vertellen; die weten wel wat lekker is en gekoesterd moet worden.

Thema van het Jeneverfestival dit jaar is 'tasty'. Nederlandse en buitenlandse distillateurs laten hun specialiteiten proeven aan het publiek en juist vanwege het thema laten zij dit vergezeld gaan van hapjes die passen bij de gins en jenevers die ze aanbieden.

De Havenkerk is het episch centrum van het festival, maar het jeneverfeest waaiert uit over andere delen van de stad. Natuurlijk de kades rond de Appelmarktbrug, waar het vandaag heerlijk toeven is, naar het naastgelegen Jenevermuseum, met de zijn tentoonstelling 1001 Jeneveretiketten, workshops op zolder ('Koken met jenever') en een 'masterclass' jeneverstoken. Maar ook op de Appelmarkt (een markt met jeneveralia) en het Stedelijk Museum (de kinderworkshop Smaken verschillen!) gaat het over jenever (en gin, vooruit). En ook de bibliotheek in de Korenbeurs sluit aan op het festival met de lezing 'Bouwen op jenever'. Via de Fluisterboot tenslotte wordt in feite de hele Schiedamse binnenstad verbonden met het Jeneverfestival.

Museumdirecteur Marjolein Beumer bood vandaag burgemeester Cor Lamers de festivalbotteling van Delfts Zwart aan. Die is gemaakt op basis van de moutwijn van het museum. De stokerstrots van het festival, op basis van Berenburg, werd aangeboden aan Willeke Vester, deken van jenevergilde Het Gulden Glaasje.

Morgen is er de cocktailwedstrijd, georganiseerd door Barrelproof, met een gerenommeerde jury en vast een verrassende winnaar. Vandaag gaf St.-Jean al het voorbeeld. En directeur Beumer bekende: "Het ziet er niet alleen goed uit, het is ook lekker!"

Bekijk de foto's


Gerelateerd