Jeneverpaleisje nu ook naar Schiedam

13-07-2015 Uit Redactie

SCHIEDAM - Het Jenevermuseum is erin geslaagd om 'Paleis Het Loo' in bruikleen te krijgen, het KLM-jeneverhuisje wel te verstaan. Daarmee wordt zaterdag de tentoonstelling 'Sterke verhalen, de jeneverhuisjes van de KLM' met een zeldzaam stuk uitgebreid.

De KLM is dochter van een Franse luchtvaartmaatschappij. De geruchten gonzen door de lucht, bijvoorbeeld dat onze nationale luchtvaarttrots in handen gaat komen van een expanderende Turkse luchtvaartmaatschappij. De jeneverhuisjes die gasten aan boord van de KLM kregen, kun je zien als een stuk vaderlandse luchtvaartgeschiedenis met een Schiedams tintje. De lopende tentoonstelling in het Jenevermuseum laat die miniatuurhuisjes in een passende omgeving zien.

Honderd Nederlandse huizen stonden model voor de jeneverhuisjes. Statige Amsterdamse grachtenpanden en bescheiden huisjes in provinciestadjes. Eén ding hebben ze gemeen: er zit altijd een verhaal achter: over architectuur, vaderlandse geschiedenis of bijzondere bewoners. “Eén 'huisje' – eigenlijk is eerder sprake van een paleis! - ontbreekt echter nog en wel het meest exclusieve 'collector's item': de replica van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dit huisje wordt uitgegeven aan Business-Class passagiers die Platinum for Life zijn, oftewel die tien jaar lang minstens 60 vluchten maken en staat hoog op de lijstjes van de vele verzamelaars”, meldt het Jenevermuseum over de expositie die vorig jaar november van start ging. Het museum heeft nu ook dit object in bruikleen kunnen krijgen. Zaterdag om half twee zal John Massaar, directeur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o, dat een aanzienlijke financiële bijdrage heeft geleverd aan deze tentoonstelling, dit huisje in ontvangst nemen om het daarna in de vitrine op de tentoonstelling te plaatsen.Gerelateerd