Kastelein ‘t Spul leert Britten jenever drinken

05-07-2017 Uit Redactie

LEEDS - Niet minder dan zeventienhonderd Britten hebben de afgelopen week een workshop jeneverkennis gevolgd bij Rob van Klaarwater en zijn vrouw Ineke van ‘t Spul op de Hoogstraat.

Zij waren daartoe afgereisd naar de Noord-Engelse metropool Leeds, waar een groot gin festival plaatsvond met deelnemers uit het hele Verenigd Koninkrijk. Locatie was het historische stadhuis. De organisatie had voor Rob en Ineke een 'secret bar' ingericht in de kelder waar zich ook de gang bevond naar het gemeentelijk cachot.

Ook aan de overkant van de Noordzee zijn mixdrinks op basis van gin de grote mode. Er kwamen dan ook zevenduizend liefhebbers op het festival af, die allemaal kennis wilden maken met nieuwe ginsmaken en nieuwe mixdrankjes. De meeste liefhebbers weten wel dat gin afgeleid is van een Nederlands voorbeeld, maar jenever hebben zij zelden geproefd. Rob en Ineke van Klaarwater deden hun best om die kenniskloof te dichten. Er was grote belangstelling voor de moeder van alle gins. Drie dagen lang stonden belangstellenden in de rij voor deelname aan een workshop. Rob en Ineke schetsten de geschiedenis van de jenever en legden uit wat het verschil is met gin. Zo kwamen de deelnemers beslagen ten ijs voor een klassieke jeneverproeverij zoals die ook in het 't Spul plaatsvindt. Het Britse publiek wist de jenever te waarderen, al was de Schiedamse godendrank menigeen te sterk. Geen wonder als je gewend bent aan gin tonics met maar de helft van de hoeveelheid gin die een Nederlandse barkeeper pleegt te gebruiken.

Zullen Rob en Ineke zich nu ontwikkelen tot ambassadeurs van de jenever in het buitenland? Leeds smaakte wat Rob van Klaarwater betreft naar meer. Volgens hem zijn ginfestivals uitgelezen plekken om een sympathiek publiek voor Schiedamse jenever te interesseren.


Gerelateerd