Kroegentocht

12-03-2017 Uit Han van der Horst

COLUMN - Eigenlijk was ik van plan om vrijdagavond om een uur of zes thuis te zijn, maar uiteindelijk is er toch een kleine kroegentocht van gekomen. Ook vanwege de gezellige mensen die ik tegenkwam.

Er was ook reden om niet op tijd voor de 'Wereld Draait Door' thuis te zijn. Er zit beweging in het Schiedamse horecafront. Nieuwe spelers wagen het erop en investeren in de binnenstad. Daardoor hebben wij nieuwe plekken om even af te stappen.

Al meer dan een maand geleden is het Sterretje op de hoek van de Rotterdamsedijk en de Buitenhavenweg – op de Koemarkt zeggen echte Schiedammers – nieuw leven ingeblazen. Of liever gezegd: de nieuwe uitbater Anthony van Duijn probeert aan te knopen bij oude tradities die hij als geboren Australiër alleen maar van horen zeggen kent, maar waar hij op de een of andere manier toch bij weet aan te knopen.

Ooit was het Sterretje de vanzelfsprekende ontmoetingsplek van iedereen die in de stad op een borrel, een bier én een gesprek uit was. Kunstenaars, zakenlieden en employees van de stadsreiniging ontmoetten elkaar, want iedereen was welkom in de Ster waar ze bijzondere karaktertrekken wel wisten te waarderen maar zelfvoldaanheid niet. Dat proef je nu weer in de oude gelagkamer waar de Schiedammers al sinds 1855 neerstrijken.

Min of meer schuin aan de overkant, als je het water van de Lange Haven meetelt, bevindt zich al meer dan anderhalve eeuw café De Unie, burcht en uitvalsbasis van de beroemde horecafamilie Leermakers. Deze zaak is in andere handen overgegaan. Een jong echtpaar heeft de zaak van binnen helemaal verbouwd om er een gezellig restaurant van te maken, waar je voor je plezier heen gaat maar eventueel ook je zaken kunt bespreken. Dit echtpaar – man begenadigd kok naar het schijnt – heeft stijl in de gelagkamer gebracht, zoals je die ook op de Kleiweg of in Hillegersberg vindt. Daar hebben zij trouwens hun horecasporen verdiend.

Toch hebben zij in dat interieur de stijl en de traditie van de oude Unie gehandhaafd. Je zou kunnen zeggen dat ze het eeuwenoude café bij de tijd hebben gebracht. Op de buitengevel staat de nieuwe naam van de zaak: Uniek. Maar de k hangt naar beneden zodat je ook Unie kunt lezen. Oud en nieuw bij elkaar.

De keuken was in vol bedrijf. Het rook lekker in de Unie(k). Het was duidelijk, hier knapt de stad van op.

De familie Leermakers heeft ondertussen de bakens verzet naar de Vlaardingerstraat waar Pascal, lid van de nieuwe generaties, het oude café Royal heeft overgenomen. Hij haalde wat oud meubilair weg, zorgde voor een nieuwe vloer en creëerde meer licht in de zaak. Het was er vrijdagavond een drukte van belang. Je kon zien: dit was een echt Schiedams café waar de stadgenoot zonder kapsones met verve zichzelf kon zijn. Hier klopte het hart van de stad op het ritme van de klinkhamers van weleer. Dit was het Schiedam, niet van de elite maar van het volk.

Eerlijk. Echt. Op en top Schiedams. De stad gaat vooruit.

Gerelateerd
Reacties