Kunstenares houdt strakke blik tegen museumdirecteur

02-09-2019 Uit Redactie

Links Deirdre Carasso, rechts Anne Wenzel

SCHIEDAM - Als voorproefje van de bokswedstrijd tussen Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, en beeldhouwster Anne Wenzel vond vanavond in de Loopuyt Fight Club in Schiedam een staredown plaats.

De staredown is de aftrap voor het 'Boksvereniging De Haan Memorial weekend' op 14 en 15 september 2019. Dit boksevenement vindt plaats in het Stedelijk Museum Schiedam. Hoogtepunt in het weekend is een serie wedstrijden op zaterdagavond 14 september met als laatste de klapper van de avond: de krachtmeting tussen kunstenaar Anne Wenzel en museumdirecteur Deirdre Carasso. Jack Kerklaan zal als speaker optreden tijdens de serie bokswedstrijden. Ook de andere twaalf boksers van de boksvereniging die zaterdag de veertiende september in de ring komen in het museum hielden vanavond in de Loopuyt Fight Club aan de Tuinlaan een staredown. 

Deirdre Carasso bokste reeds enkele maanden toen de boksschool haar uitdaagde tijdens het memorial-weekend zelf de ring in te stappen. De museumdirecteur zei ‘ja’. Carasso nodigde Anne Wenzel, een sterke beeldhouwster waarvan het museum werk in de collectie heeft, uit als tegenstandster. Die ging graag op de uitnodiging in, "maar", zegt zij, "ik had nog liever uitgenodigd geworden door het museum voor een eigen expositie in het museum. Daar ben je nu eenmaal kunstenares voor". Die expositie kan ervan komen als ze wint. Anne Wenzel krijgt dan de vrije hand op één verdieping in het museum. Echter, als Deirdre Carasso wint, krijgt ze carte blanche in het atelier van Anne Wenzel.

Wie er zal winnen, Deirdre (49) of Anne (47), is nog de grote vraag. Deirdre is groter dan haar tegenstandster, "maar Anne werkt dagelijks met haar handen, ze weet als geen ander hoe je energie om kan zetten in kracht", zo weegt Deirdre haar kansen. Anne: "Deirdre bokste al toen ze werd uitgenodigd door de boksschool om de ring in te stappen voor een heus gevecht. Ze heeft dus een voorsprong. Nadat ik ja gezegd heb, ben ik gaan trainen bij Boksvereniging De Haan. Wat ik niet verwacht had: het boksen heeft me wél gegrepen en de verwachting is dan ook dat ik na de wedstrijd op 14 september doorga met deze mooie sport".

Voor de staredown trad Anne aan op hoge hakken, wat het lengteverschil tussen beide dames vanavond enigszins wegnam. "In principe is het in ons vak altijd de museumdirecteur die het van de kunstenaar wint", zegt Anne, die het moeilijk vindt om haar kansen in de ring in te schatten. Ze gaat er in ieder geval volledig voor, want er staat voor haar als kunstenaar een eigen expositie op het spel in het meest publieksvriendelijke museum van Nederland. Deirdre Carasso tot slot: "Ik ben geen supertalent op boksgebied, maar driemaal per week trainen onder leiding van Bob van der Vlist en Hans de Jong helpt me wél. Ze hebben me ook fantastisch veel zelfvertrouwen gegeven en dat is heel wat waard." Bij de staredown vanavond kwam Wenzel overigens als 'winnares' uit de bus, in die zin dat de kunstenares erin slaagde een strakke blik te houden, terwijl Carasso al een brede glimlach op het gezicht had. Gerelateerd