Kunstschenker Hans Sonnenberg overleden

30-09-2017 Uit Redactie

ROTTERDAM - De Rotterdamse kunstverzamelaar en galeriehouder Hans Sonnenberg is op 89-jarige leeftijd overleden. Dit meldt RTV Rijnmond.

Sonnenberg schonk eerder dit jaar negen CoBrA-werken aan het Stedelijk Museum Schiedam. Het gaat om zeven toonaangevende schilderijen, een bronzen beeld en een keramieken schaal van kunstenaars als Karel Appel, Constant en Asger Jorn. De aanwinsten waren vanaf 1 juli te zien zijn in het museum. Morgen is voorlopig de laatste dag dat de werken aan de Hoogstraat te zien zijn.

Volgens directeur Deirdre Carasso is Sonnenberg 'van grote betekenis geweest voor de kunst in Nederland'. Hij legde met zijn Galerie Delta de basis voor nieuwe kunststromingen, stimuleerde kunstenaars en heeft veel mensen aangestoken met zijn liefde voor kunst, aldus Carasso. "Zijn schenkingen van waardevolle kunstwerken aan Museum Boijmans Van Beuningen en het Stedelijk Museum Schiedam getuigen daar ook van. En bovenal was hij een warme en scherpzinnige man."

Sonnenberg werd in 1928 geboren in Nederlands-Indië. In 1938 verhuisde hij met zijn familie naar Rotterdam. Hij was actief in de kunstenaarssociëteit van het Schielandshuis. In 1962 begon hij in Rotterdam Galerie Delta.

Ps. Dit artikel is na plaatsing gewijzigd met een nieuw citaat van Carasso.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date