Laat horeca improviseren met extra grote terrassen

05-05-2020 Uit Kor Kegel

Terrassen te klein voor anderhalve meter Corona-afstand? 'Maak ze dan groter', adviseert Ben Dubbeldam


SCHIEDAM – Winkelstraatmanager Ben Dubbeldam lanceerde vanmiddag een plan om Schiedam ondanks de Coronamaatregelen een echte horecastad te doen zijn, waar je met veel plezier naartoe gaat.  

Hij speelt in op de kans dat de terrassen na 1 juni weer open mogen gaan. Als dan de gehele Grote Markt en de gehele Koemarkt kunnen worden benut, kunnen de omliggende horecazaken voldoende afstand tussen de stoelen en tafels waarborgen. Ook de achtertuin van de Grote Kerk zou een vast terras kunnen worden, beheerd door Kees Janse van Zaal Beatrix aan de Lange Kerkstraat.  

Dubbeldam doet meer suggesties. Hij realiseert zich dat burgemeester Cor Lamers deze afwijking van de geldende terrasaanwijzingen zou moeten faciliteren, maar niets is onmogelijk, redeneert Dubbeldam.  

Hij heeft het er met enkele horeca-ondernemers over gehad. Zijn conclusie is dat de horeca-exploitanten rond de grotere pleinen in de Schiedamse binnenstad goed kunnen samenwerken om de gezelligheid terug te brengen en zich toch aan de voorschriften tijdens de Coronacrisis te houden.  

“Bij Tapperij het Weeshuis kan het terras wellicht wat extra ruimte krijgen door de zijstraatjes erbij te betrekken”, zegt Dubbeldam, doelend op de Lange Achterweg en wat vroeger bekend was als Klein Groenendaal. “De Vismarkt zou een mooi terras aan de Lange haven kunnen krijgen onder regie van café Kennis aan de Vlaardingerstraat. Bij Sjiek aan de Oude Sluis en bij grand café Babbels aan de Gerrit Verboonstraat zijn al grote terrassen. De horecazaken op de Hoogstraat kunnen hun terrassen groter maken als het autoluw of autovrij zou worden”, zegt Dubbeldam. Het Stadserf kan volgens hem vergeven worden aan horeca die daar een groot terras wil starten. “Mooie uitdaging toch en het plein wordt gezellig”, zegt hij.

Als winkelstraatmanager van de Mgr. Nolenslaan ziet hij ook een mogelijkheid voor Lisa’s Kitchen om aan de zijkant een extra terras te maken. “Wel ten koste van wat groen, maar met een beetje goede wil is dat te doen”, vindt hij.  

Op al deze locaties zou de toiletjuffrouw weer aangesteld kunnen worden om na elke toiletgang de boel te desinfecteren, “Te betalen door de klant, maar je mag er wel wat voor over hebben”, aldus de Schiedammer die vaker meedenkt met de horeca en de gezelligheid in Schiedam-Centrum. Zo adviseerde hij half april de gemeente om het initiatief te nemen om verhuurders van horecagelegenheden te verzoeken de huur kwijt te schelden gedurende de gedwongen sluiting vanwege de Coronamaatregelen.


Gerelateerd