Leve Kerstmis

22-12-2019 Uit Han van der Horst

Foto: Paul Meuldijk


COLUMN - Een witte kerst maken we niet meer mee. Dat is een vage herinnering geworden. Daar heeft de opwarming van de aarde voor gezorgd. Pas rond sinterklaas begonnen tenslotte de blaadjes pas serieus te vallen. Het zal hier nooit zo worden als in Brazilië, waar ze de kersttijd gebruiken om de nieuwste badmode te presenteren, maar toch is het duidelijk dat het in de winkelcentra klinkende Let it snow, let it snow, let it snow eerder naar een sprookje verwijst dan naar de realiteit.

Wij moeten er dus een tandje bij zetten om Kerstmis Kerstmis te laten blijven. Gelukkig gebeurt dat ook. Daar legt het Dickensproject getuigenis van af. Deze fantastische verkleedpartij vindt in de decembermaand al langer in verschillende gemeentes plaats, Deventer en Dordrecht voorop. Nu heeft Schiedam zich in deze illustere rij geschaard.

Het goeie is dat we bij ons proberen er een daadwerkelijk Schiedams tintje aan te geven. Charles Dickens was min of meer een tijdgenoot van ds. Francois Haverschmidt, die in de tweede helft van de negentiende eeuw haast vijfentwintig jaar in Schiedam stond. In heel het land was hij beroemd als de dichter Piet Paaltjens.

Het Dickensiaans Schiedam had dan ook veel gemeen met wat de dominee op zijn wandelingen door de jeneverstad om zich heen zag.

Dat maakt het project extra aantrekkelijk. Je moest echt denken aan de oude jeneverstad van honderdvijftig jaar geleden en hoe daar in die tijd baby’s echt in een soort kribbe lagen in een of ander krotje dat met turfvuur niet echt warm te krijgen was. De mensen van toen stonden in hun dagelijkse leven dichter bij Betlehem dan wij ons nu kunnen voorstellen.

Ja, het was prachtig. Leve Kerstmis.Gerelateerd