Leven van de natuur bij de Babbersmolen

27-06-2020 Uit Redactie

Babbersmolen (foto door Paul Sporken)

SCHIEDAM - Zaterdag 11 juli aanstaande kunnen bezoekers van de Babbersmolen zien en ervaren hoe men vroeger leefde van de alom aanwezige natuur. Er zijn demonstraties, rondleidingen en presentaties. De Babbersmolen ligt in Volkstuincomplex Vijfsluizen in Schiedam. Deze dag met speciale activiteiten op de Babbersmolen is van elf uur 's ochtends tot vier uur 's middags.

Bezoekers kunnen onder meer zien wat je allemaal kan maken van wilgentenen en riet. Ook is er een demonstratie 'piccalilly en groente op zuur maken'. De imker geeft tussen twaalf en twee uur uitleg over het houden van bijen. Er is een beperkte verkoop van groente, molenproducten en Babbersmolenhoning.

Op het historisch levend erf vind je de kippen en haan in de ren en de pasgeschoren schapen op het vlietland. Nieuw is een visbun in aanbouw: dit is een constructie waarmee de poldermolenaar zelfgevangen paling levend kon bewaren in afwachting van de visopkopers.

De molen zal draaien en de molenaar ontvangt de bezoekers op de balie van de molen. Andere vrijwilligers demonstreren dagelijkse klussen die toen nog veelal met de hand werden gedaan. De minipolder is toegankelijk en leuk en leerzaam voor kinderen en volwassenen. 

"Tijdens de Corona-lockdown van de afgelopen maanden zijn veel Nederlanders een dagelijks ommetje gaan maken. Daarbij werd vaak ontdekt hoe mooi de nabije natuur kan zijn. Ook de Babbersmolen met molenerf en vlietland is zo’n plek", zegt Paul Sporken, communicatie- en educatiemedewerker van Stichting De Schiedamse Molens. "Het is niet voor niks één van de groene parels van Schiedam. Je waant je er honderd jaar terug in de tijd toen de mensen - vooral als ze buiten de stad woonden - nog eigen groente kweekten, veel zelf maakten en repareerden met materiaal van eigen tuin en erf. Dit zelfvoorzienende leven is de laatste jaren opnieuw populair geworden, maar was toen heel gewoon en vaak bittere noodzaak."

In verband met het Corona-besmettingsgevaar gelden er, net als op de gewone zaterdagopenstelling, extra regels. Er geldt onder meer in de molenwoning éénrichtingsverkeer. Het toilet is gesloten. Het hek bij de Poldervaart is dicht en alleen de ingang naast de molen is open. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden mogen er maximaal vijftien bezoekers tegelijk op het terrein aanwezig zijn. Toch verwacht de organisatie hierdoor geen wachtrij bij de ingang, omdat het koffie- en theeterras gesloten blijft en mensen daardoor korter zullen blijven. Gerelateerd