Liduina is icoon van Schiedam

10-09-2016 Uit Redactie

SCHIEDAM - Liduina is de icoon van Schiedam voor 2016. Dat maakte Han van der Horst, voorzitter van het Comité Open Monumentendagen 2016, bekend op de openingszitting van deze manifestatie vanmorgen in de Westvestkerk. Runners up waren François Haverschmidt (de dichter Piet Paaltjes) en vrouwe Aleida, dichteres van Schiedam.

Bij de bekendmaking prees Han van der Horst Liduina om haar volstrekte onafhankelijkheid van geest en haar weigering om zich iets aan te trekken van autoriteiten of modieuze denkbeelden. Zo’n mentaliteit kunnen wij in onze tijd ook wel gebruiken, stelde hij. Vrouwe Aleida stelde de columnist van Schiedam24j aan het gemeentebestuur ten voorbeeld om haar vernieuwingsgezindheid. Zij liet door vakkrachten uit het graafschap van haar overleden echtgenoot, Henegouwen het modernste kasteel bouwen van heel de noordelijke Nederlanden. Wie het zag liggen, sloeg steil achterover van verbazing. Ook nam zij uit Henegouwen tal van helden- en leerdichten mee, die zij in het Nederlands liet vertalen. Zo konden velen kennis nemen niet alleen van spannende ridderverhalen, maar ook van wat wij tegenwoordig populair-wetenschappelijke literatuur zouden noemen. Ook dat maakte een enorme indruk.

Na de bijeenkomst, die door wethouder Marcel Houtkamp geopend was, ging het gezelschap naar de Korenbeurs, waar op de eerste verdieping een kleine tentoonstelling was ingericht met portretten van alle door de Schiedammers ingezonden iconen, onder wie zich ook de bekende zuster Keizer bevindt. De wethouder hechtte een rozet met een grote 1 erop, aan een afbeelding van Liduina, net gevallen op het ijs.Gerelateerd