Luidwerk Grote of St.-Janskerk aangepakt

20-03-2019 Uit Redactie

De middelste klok; op de homepage de kleine klok; foto's: Grote of St.-Janskerk


SCHIEDAM - De klokken en de klokstoel van de Grote of St.-Janskerk hebben een grote onderhoudsbeurt gekregen.

Paul van Wijngaarden, namens de kerk betrokken bij het werk, weet te melden dat ook de klokstoel is aangepakt. "Een onderdeel van het staalwerk rondom de houten krukas van de middelste luidklok was door het krimpen van het hout los gaan zitten." Door de loszitten kreeg de aansturing van de motor die de klok laat luiden een extra zetje, waardoor de zekering het uit veiligheid begaf. "Het staalwerk is nu middels bouten vastgezet aan de houten krukas, waardoor de stabiliteit van het staalwerk nu weer gegarandeerd is", aldus Van Wijngaarden.

De klokken zijn te typeren als weliswaar luidruchtige maar ook stille schatten van Schiedam. De middelste klok van de drie is de oudste klok en dateert uit 1455. De klok stond lang bekend als de brandklok of de noodklok. Ze heeft een gewicht van vijftienhonderd kilo en een toon van kleine cis. In 1934, rond de begrafenis van koningin-moeder Emma, kwam er een barst in de klok, die uiteindelijk in 1950 bij de RDM is gelast en daarna weer is teruggehangen.

De grote klok weegt 3280 kilo en werd in 1519 opgehangen. De kleine of de 'Werckklok' dateert uit 1710 en weegt negenhonderd kilo en de toon is kleine fis. Op de foto's de kleine en de middelste klok. De toren en de klokken kunnen in het zomerseizoen weer worden bezichtigd, aldus Van Wijngaarden.


Gerelateerd