Martens beste dirigent van Nederland

04-06-2018 Uit Redactie

Merel Martens ontvangt haar prijs; beeld: NKF

HENGELO - De Vlaardingse Merel Martens (31) is 'de beste dirigente van Nederland'. Zij won die titel zaterdag tijdens de finale van het Nederlands Koorfestival in Hengelo.

Martens dirigeert de Rotterdamse 'vocalgroup' Maze. Zij was leerling en muziekdocent op Spieringshoek.

Haar vreugde ging door het dak toen bleek dat Maze was verkozen tot beste koor van Nederland, uit de vijftien deelnemende koren.

De dirigente ontving, naast een trofee, een cheque ter waarde van 250 euro en deelname aan masterclasses aan de leiderschapsacademie voor dirigenten. Juryvoorzitter John Damsma sprak bij het uitreiken van de prijs lovend over de prestaties van Martens: “Wat laat jij je koor fantastisch los, wat laat je ze fantastisch musiceren. Wat een spannend koor.”

De Vlaardingse reageert blij verrast op haar verkiezing: “Dit is een geweldige bekroning op mijn werk. Het is mijn passie om mensen te laten zien dat je door de verantwoordelijkheid voor de muziek te delen met je koorzangers, je het plezier vergroot en geweldige muzikale resultaten kunt behalen. Dit breng ik ook over op mijn studenten via de opleiding Vocal Leadership.”

Behalve Maze dirigeert Martens Voïsz uit Utrecht. Zij verzorgt workshops aan zangers en koorleiders in binnen- en buitenland, tot en met Israël en Frankrijk toe.

In 2015 startte Martens de masteropleiding ‘Vocal Leadership’ aan het conservatorium Codarts in Rotterdam en Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daar leidt zij samen met haar team studenten van alle leeftijden op tot innovatieve koorleiders. Daarbij werkt ze met de methodieken die in Denemarken ontwikkeld zijn door Jim Daus Hjernøe aan de Royal Academy of Music in Aalborg.

Gerelateerd