Met Dickens naar Kerst in Schiedam

29-11-2017 Uit Redactie

Foto: Dickenskoor Scyedam

SCHIEDAM - Schiedam krijgt een Dickensfeest. In het weekend van 16 en 17 december vindt het straatfeest plaats op de kade van de Lange Haven, tussen Korenbeurs en Vismarkt.

In de middag zijn daar verschillende theater- en muziekoptredens. Onder meer van het Barend Hoek Jazz Collective, het Dickenskoor Scyedam en dameskoor Uit Volle Borsten.

Het Dickensfeest is een van de activiteiten die in Schiedam voor een kerstsfeer moeten zorgen. Op dezelfde zaterdag 16 december zorgt ook de Ice Carving Roadshow voor winterse taferelen. De showbouwers zorgen voor (demo’s van) ijssculpturen. Schiedammers en anderen kunnen zich volgens de organisatoren ook 'laten invriezen’. Andere onderdelen van de ijsshow zijn 'muntjes raden' en muntjeshakken.

De gemeente Schiedam hoopt met activiteiten als deze de stad te laten bruisen in december, ook al ontbreekt de ondertussen vertrouwde ijsbaan in de stad. Vaste prik is de grote kerstboom op de Grote Markt, die op donderdag 14 december wordt ontstoken (vanaf half acht).

Tijdens deze Kaarsjesavond op het plein is Jet Sol gastvrouw; samen met Solid Christmas en leerlingen van de St. Bernardusschool zorgt zij voor de muzikale omlijsting van het programma. Bedoeling is dat het een echt meezingspektakel wordt. Er is warme chocolademelk en er zijn oliebollen, uitgedeeld door leden van de gemeenteraad. Eerder op de dag is er een optreden van het Gewestelijk Seniorenorkest, vanaf twaalf uur in de Grote of St.-Janskerk.

Ook het Stedelijk Museum Schiedam gedenkt dit jaar Kerstmis. Van 16 december tot en met 7 januari is er een tentoonstelling te zien met twintig tot dertig internationale kerststallen. Deze expositie is gratis te bezoeken. Er worden voor de tentoonstelling nog kerststallen gezocht. (Zie ook: hier) De Voorleesbrigade van de bibliotheek leest kerstverhalen voor. In het weekend voor Kerstmis staat er op het plein voor het museum een levende kerststal. 

Naar de kerststal gaat ook de Kerstlichtjestocht in de Gorzen. Op 17 december gaan de kinderen met hun lichtjes door de wijk, van molen De Nolet naar de Heilig Hartkerk, op zoek naar de ster. Onderweg komen zij de figuren uit het kerstverhaal tegen die zij helpen om de ster te vinden. Al doende zamelen ze kleine kerstcadeautjes in voor kinderen in landen waar de kerstsfeer vaak ontbreekt.

Een vaste afspraak in december is ondertussen ook Winterlicht: lichtkunst, uitvoeringen, muziek en vuuracts. Tijdens deze lichtmanifestatie presenteren twintig nationale en internationale kunstenaars hun lichtkunstobjecten en videoprojecties. Zie: hier.


Gerelateerd