Midden-Delfland Dagen twintig jaar, dus: muziek!

05-06-2018 Uit Kor Kegel

De big band van Alphons Alsemgeest mag tijdens de Midden-Delfland Dagen over het polderlandschap heenschallen. Foto Henk Groenendaal

SCHIEDAM – Voor de twintigste keer worden de Midden-Delfland Dagen gehouden. Het evenement heeft altijd wel muzikale omlijsting gehad, maar in het weekend van 16 en 17 juni is het helemaal muziek dat de klok slaat. Pop, folk, klassiek. Kinderkoren, shantykoren, blaaskapellen, een blokfluitensemble, zelfs big bands! Het stiltegebied Midden-Delfland gaat eventjes uit zijn dak.  

In 1999 vonden de Midden-Delfland Dagen voor het eerst plaats. Georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Progressief Akkoord (PAK) Schipluiden, een van de politieke partijen die streed voor het behoud van het open veenweidelandschap. De fondsen hadden moeite met die politieke link, dus de PAK moest het evenement uit eigen zak betalen. “Ik zie mezelf nog de broodjes staan smeren voor de lunchpakketten voor de vrijwilligers, de genodigden en andere gasten”, zegt Pia van Oord, hoofdredacteur van de Midden-Delfkrant, het verenigingsmagazine.  

De Midden-Delfland Vereniging nam het i9nitiatief over en zorgde er wel voor dat die knipoog naar de politiek eenmalig was geweest. Nu wel met steun van de fondsen konden de Midden-Delfland Dagen uitgroeien tot een steeds veelomvattender festijn met activiteiten verspreid over het hele landschap tussen Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland, Delft en – sinds de uitbreiding van Midden-Delfland met de ‘andere kant’ van de A13 – ook Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.  

Aftrap
De aftrap vindt zaterdag 16 juni om elf uur plaats bij de Babbersmolen in het Schiedamse volkstuincomplex Vijfsluizen. De Poldervaart is een ecologische zone tussen Vijfsluizen en Midden-Delfland. Bij de opening van de Midden-Delfland Dagen is de Schiedamse burgemeester Cor Lamers aanwezig. Hij riep de Midden-Delfland Vereniging op zaterdag 23 september op om de steden meer bij het poldergebied te betrekken door naar ze toe te komen. De vereniging speelde daar op in door haar eerste stadsbijeenkomst op dinsdag 22 mei in Schiedam te houden (sportpark Willem-Alexander). En nu opent de vereniging de Midden-Delfland Dagen in Schiedam.  

Muziek
Op de nieuwe website middendelflanddagen.nl staat het programma voor volgend weekend, maar aardig om te vermelden is het concert dat het Laurens Collegium Rotterdam met zangeres Ntjam Rosie zaterdagavond geeft in de Laurenskerk in Rotterdam. Wat dat met Midden-Delfland te maken heeft? Het concert is geïnspireerd door de vogels van het platteland.

Muzikaal vertier is er voorts in boerderij De Kandelaar aan de Delftse Schie, brasserie Vlietzicht aan de Vlaardingervaart, het kerkje van ’t Woudt, belevenisboerderij Schieveen en Melkschuur Zuidpolder, hoeve Ackerdijk (World Art Delft), Op Hodenpijl, Bij de Buurvrouw, hoeve Bouwlust en andere locaties, onder meer in de Zuidbuurt en in het centrum van Maasland. 
Verder worden er gezellige streekmarkten gehouden, zoals op De Karperhoeve in Maassluis, en houden veel boerderijen open huis. Ook zijn er fiets- en wandeltochten, vaartochten en mountainbiketochten. Bezoekers kunnen mee met een echte trekschuit, want een paard trekt pakschuit Nooit Gedacht van Schipluiden naar Vlietzicht, en terug. De tocht van een uur kost vijf euro voor een enkeltje en zeven vijftig voor een retour, inclusief gids en een drankje.
Het gebied Midden-Delfland zal weer een toeristische toplocatie zijn!