Categorieën

Service

Moestuin Festival feest van ontmoeting

Moestuin Festival feest van ontmoeting
Uit

Moestuin Festival feest van ontmoeting

  • Advertentie
  • 27-01-2020
  • Uit
Moestuin Festival feest van ontmoeting

VLAARDINGEN - Afgelopen zaterdag gingen ruim achthonderd bezoekers in de Stadsgehoorzaal op wereldreis tijdens de tweede editie van het Moestuin Festival. Met 47 zeer uiteenlopende programmaonderdelen blikt de Stadsgehoorzaal terug op een geslaagd festival, dat in alle opzichten uitblonk in diversiteit. Dat het theater van iedereen is, is afgelopen zaterdag wel heel duidelijk geworden!

Direct bij de start van het festival om vier uur stroomde het theater vol. De festivalgangers liepen bij de theaterdeuren al de wonderlijke wereld binnen van alle verschillende culturen die Vlaardingen rijk is. Verschillende kunstvormen werden uitgeoefend en iedere hoek van het theater werd optimaal benut om de diversiteit van Vlaardingen groots te vieren. In het Theater Café was speciaal voor deze gelegenheid een podium opgezet waar het bijzondere Orchestre Partout, de muzikale kweekvijver voor statushouders, onder andere Afrikaanse High-Life ritmes, stampende Koerdische dansen en Syrische ballades speelden. 

In de tweehonderd jaar oude Harmonie, de kleine zaal van het theater, was het een komen en gaan van hoogtepunten met optredens van onder anderen performance kunstenares Zhanhong Liao, Turkse muziekgroep ÇAĞDAŞ, verhalen en muziek door Wim Kerkhof en Fred Piek. Daarnaast vond hier ook een speciaal moment van het project Nieuwe Vlaardingers plaats waar, samen met wethouder Bart van der Leede, prachtige portretten van Maarten Roukema, werden overhandigd aan Vluchtelingenwerk. De modeshow was een eerbetoon aan de mode van toen en nu uit twaalf verschillende landen. 

De bovenfoyer, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Het Salsaplein, was omgetoverd tot een Caribisch havenplaatsje, waar iedereen meteen in de stemming kwam voor de verschillende salsa-, bachata- en merenguedansworkshops en demo’s.

Proeftuin

Voor iedereen die tijdens de wereldreis even toe was aan een moment om op adem te komen, was er de speciale Perzische Salon in de Glazen Foyer. Onder het genot van traditioneel bereidde thee, dadels, vijgen en andere lekkernijen kon er weggedroomd worden bij Perzische poëzie en muziek. In De Proeftuin kregen bezoekers de kans om gerechten uit negen verschillende landen als Turkije, Palestina en Somalië te proeven en konden er prachtige hennaversieringen worden gezet, zodat een herinnering aan het festival mee naar huis genomen kon worden. 

Naast de kleine en intieme optredens, verspreid door het hele theater, konden een paar knallers natuurlijk niet uitblijven. In de Grote Zaal werd er aandacht geschonken aan de andere universele taal: de lach. Stand-up comedians Anuar en Steven Brunswijk hebben ervoor gezorgd dat bezoekers de volgende dag spierpijn hadden van het lachen. Na het bulderen konden de stembanden even later gebruikt worden tijdens de eerste Vlaardingse editie van Zing Nederlands Met Me, waar door het zingen van moderne Nederlandse liedjes deelnemers de Nederlandse taal beter onder de knie kunnen krijgen. Dit festivalonderdeel krijgt een vervolg: vanaf zaterdag 7 maart is iedereen welkom om een uurtje Nederlands te zingen met elkaar in de Stadsgehoorzaal. 

Tot slot speelde Zep & Friends het dak van de Harmonie eraf tijdens hun show. De negentienjarige drummer en producer en zijn band en dansgroep hadden het publiek volledig in de hand en zorgden voor muzikaal vuurwerk, wat een passend einde was voor deze wereldreis in één dag. 

Theater op z’n kop

Het publiek heeft staat springen, gelachen, gedanst, gegeten en ging vol indrukken tegen elven weer naar huis. De organisatie van het festival lag in handen van een zeer divers team van zo’n ruim vijftig vrijwilligers, met allerlei verschillende culturele achtergronden. Renske Verbeek, directeur van de Stadsgehoorzaal, was zelf de aanjager van de werkgroep. “Het organiseren met elkaar was al een feest op zich, heerlijk om zoveel verschillende mensen uit de stad te leren kennen en samen het theater op zijn kop te zetten.” Het team is overladen met complimenten over het programma, het eten uit negen verschillende landen en vooral de fijne sfeer. De Stadsgehoorzaal maakt zich absoluut op voor een derde editie!

Het festival is mogelijk gemaakt dankzij de steun en het vertrouwen van het Fonds Schiedam Vlaardingen, de Club van 200, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Deltaport Donatiefonds, het De Groot Fonds, Gemeente Vlaardingen, Stichting ter Bevordering van de Volkskracht, het team van de Stadsgehoorzaal en ruim vijftig gedreven vrijwilligers!

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →